Milionová pokuta pro poštu platí. Tescu nabízela příliš výhodnou cenu

ČTK ČTK
16. 1. 2019 15:13
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) České poště opakovaně udělil pokutu dva miliony korun za zvýhodnění jednoho ze zákazníků nižší cenou. Pokuta je pravomocná. Sankci regulátor poště již jednou vyměřil, ale soud mu nařídil, aby jí lépe zdůvodnil. Úřad to ve středu oznámil v pravidelné monitorovací zprávě.
Foto: Aktuálně.cz

Pošta v roce 2012 umožnila společnosti Tesco Stores ČR zaslat 1,3 milionu zásilek s vyúčtováním bodů v rámci klubu Clubcard v režimu služby "obchodní psaní" za cenu 3,03 koruny bez DPH, což je třikrát méně, než byla běžná cena.

Dodání těchto adresných zásilek přitom spadalo do režimu obyčejné zásilky, k jejímuž doručování měla pošta zákonný monopol. U základní služby platí zákonná povinnost, že musí být všem zájemcům poskytována nediskriminačním způsobem.

"Předchozí rozhodnutí bylo napadeno správní žalobou. Soud rozhodl o tom, že se pošta dopustila správního deliktu, ale vrátil nám rozhodnutí s tím, abychom lépe odůvodnili pokutu. A to se nyní stalo. Je tedy vydáno nové rozhodnutí o deliktu a o pokutě," vysvětlil mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

"Při výměře pokuty ČTÚ přihlédl k mimořádně velkému rozsahu protiprávního jednání. Pošta tím odesílatele zvýhodnila částkou devět milionů korun," uvedl Drtina.

Česká pošta poskytuje základní služby na základě poštovní licence od ČTÚ. Za zajišťování základních služeb na celém území Česka a udržování sítě 3200 poboček dostává úhradu od státu.

 

Právě se děje

Další zprávy