ČNB uložila vysokou pokutu obchodníkovi s cennými papíry

ČTK ČTK
26. 6. 2015 9:00
Pokutu 10 milionů korun dostala společnost BH Securities, která patří k největším českým obchodníkům s cennými papíry.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Firma BH Securities, která patří k největším českým obchodníkům s cennými papíry, dostala za porušování zákona v letech 2009 až 2012 od České národní banky pokutu 10 milionů korun. Uvedl to dnes deník E15. Firma podle něj považuje trest za nezákonný a bude se bránit právní cestou.

Deník píše, že jde o jeden z nejvyšších peněžitých trestů v historii tuzemského kapitálového trhu. "Pokuta je o třetinu vyšší než celoroční zisk BH Securities z poslední známé účetní uzávěrky 2013," uvádí E15.

ČNB podle E15 ve svém rozhodnutí z počátku června viní firmu celkem z devíti pochybení týkajících se obezřetného poskytování investičních služeb. BH Securities prý mimo jiné nedostatečně kontrolovala, jakým způsobem nasmlouvaní zprostředkovatelé prodávali produkty firmy, nenabízela prý dost informací o možném riziku spojeném s investicemi a ani nezkoumala, zda mohou klienti vzhledem ke svým znalostem pochopit možná rizika či zda investice není nadměrná vůči jejich majetkové situaci.

"ČNB nezjistila žádné pochybení, v jehož důsledku by došlo k poškození zákazníků či jejich finanční újmě. I vzhledem k tomu společnost BH Securities považuje výši vyměřené pokuty za zcela nepřiměřenou a vybočující z dosavadní praxe ČNB. Proti rozhodnutí se budeme bránit podáním žaloby,“ cituje E15 šéfa firmy Zdeňka Lepku.

 

Právě se děje

Další zprávy