Cizincům ubyde papírování, dvě karty nahradí jediná

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 7. 2014 12:20
Administrativa se zjednodušuje. Přísnost pravidel, za jakých tu může být zaměstnán cizinec ze třetích zemí, však zůstává stejná.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha – Získat práci v Česku bude od čtvrtka 24. července pro cizince snadnější. Dosavadní povolení k práci a k pobytu lidí ze zemí mimo Evropskou unii nahradí jen jeden dokument, takzvaná zaměstnanecká karta.

"Administrativa se zjednodušuje. Teď už je jen jedna zaměstnanecká karta. Přísnost pravidel, za jakých tu může být zaměstnán cizinec ze třetích zemí, zůstává ale stejná," řekla na dnešní tiskové konferenci ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

Platnost dva roky

Cizinec může zaměstnaneckou kartu dostat jen na místo, které se po 30 dnů nepodařilo obsadit domácími pracovníky nebo lidmi z členských zemí EU a které je v databázi ministerstva práce.

Podle ministra vnitra Milana Chovance budou cizinci dostávat karty tehdy, pokud obohatí český trh práce.

"Primární pro nás je, aby trh práce nebyl zneužíván a ti, kteří tady pracují, odváděli daně státu... aby česká ekonomika nechřadla tím, že nemá dost kvalifikovaných zaměstnanců v určitých oborech," uvedl Chovanec.

Kartu bude vydávat ministerstvo vnitra na dobu, po kterou má trvat práce. Platnost bude maximálně dva roky, může se však opakovaně prodlužovat.

Cizinci mohou mít víc prací

Plastikovou kartičku s biometrickými prvky mohou získat cizinci ze zemí mimo EU i jejich rodinní příslušníci. Požádat o ni mohou na české ambasádě ve své vlasti i v Česku, pokud tu už pobývají. K žádosti musí doložit mimo jiné pracovní smlouvu či dohodu.

Práci mohou pak také změnit či mohou mít i víc zaměstnání, musí ale ministerstvo vnitra požádat o souhlas.

Resort vnitra připravil ke kartě informační letáky v devíti jazycích. Kromě češtiny jsou také třeba ve vietnamštině, ukrajinštině, mongolštině, arabštině či rumunštině.

Karta místo víza i zelené karty

Karta nahrazuje vízum k pobytu nad 90 dní a povolení k dlouhodobému pobytu za účelem práce a také zelenou kartu. Ty už úřady vydávat nebudou.

Zelené karty budou do vypršení své platnosti fungovat jako zaměstnanecká karta. Modré karty budou úředníci dál vystavovat. Podle Chovance Česko zavádí nový doklad podle práva Evropské unie. Vnitro bude při vydávání karet úzce spolupracovat s úřady práce.

Česko po vstupu do EU a v letech konjunktury přilákalo tisíce pracovníků z ciziny. Jejich počet se za posledních deset let víc než zdvojnásobil. Před rozšířením unie v zemi působilo zhruba 100 tisíc zahraničních zaměstnanců.

Ani v krizových letech jejich počet neklesl pod 215 tisíc. S oživováním ekonomiky se zdá, že by sil z ciziny zas mohlo začít přibývat. Přesná čísla úředníci nemají od roku 2012, kdy dostali nový informační systém.Ten údaje o zaměstnávání cizinců nezpracovával. Podle odhadů úřadů práce loni v pololetí mohlo v ČR pracovat kolem 247 tisíců lidí ze zahraničí, statistický úřad odhadl počet na 223 300.

 

Právě se děje

Další zprávy