Čínské investiční skupině CEFC Group Europe přišlo na účet 13,5 miliardy korun

ČTK ČTK
9. 3. 2018 17:15
V Česku CEFC Group (Europe) Company koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slávie i stadionu v Edenu.
Prezident CEFC Čchan Čchao-tuo (vpravo) s českým prezidentem Milošem Zemanem
Prezident CEFC Čchan Čchao-tuo (vpravo) s českým prezidentem Milošem Zemanem | Foto: ČTK

Praha - Čínská společnost CEFC Group (Europe) Company k 1. březnu posílila kapitál o 13,5 miliardy korun na 14,65 miliardy korun. Stalo se tak formou příplatku k základnímu kapitálu.

Společnost, která má Česko jako sídlo svých evropských aktivit, beze změn řídí své investiční portfolio v oblastech financí, letectví a cestovního ruchu, průmyslu a výrobě, nemovitostí či sportu, informovala CEFC.

"Mateřská společnost se sídlem v Hongkongu vyjádřila posílením kapitálu firmy důležitost, jakou evropským projektům přikládá. Zároveň tím posílila samostatnost CEFC Europe. Navýšení vlastního kapitálu firmy je signálem, že společnost je stabilním a kredibilním partnerem," uvedla firma.

Před týdnem se objevila informace, že předseda představenstva čínské skupiny CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-ming, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality. Dnes server South China Morning Post uvedl, že podle jejho zdroje není vyšetřován.

V Česku CEFC Group (Europe) Company koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, kde bude mít poloviční podíl, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slávie i stadionu v Edenu.

"Naše investiční portfolio je stabilizované a financování aktiv transparentní. Během dvou a půl let jsme se stali jednou z předních investičních společností působících na trhu," uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company Marcela Hrdá.

CEFC Europe spravuje nyní v ČR aktiva přes 1,5 miliardy eur. "Naše investiční projekty jsou ziskové a míra zadlužení patří k nejmenším v ČR ve srovnání s velkými investičními skupinami, které na zdejším trhu působí," dodala.

V posledních dnech je podle ní společnost pod vlivem spekulativní mediální kampaně. Zdůraznila, že CEFC Europe je samostatná entita, její projekty, které provozuje v sedmi evropských zemích, fungují nezávisle na mateřské společnosti.

"Odmítáme zároveň spekulace médií o tom, že by jakékoliv naše společnosti (SK Slavia Praha, Eden Arena a další) čelily finančním či jiným problémům v kontextu informací, která média publikovala v posledních dnech," upozornila.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně.

Na počátku března se objevily spekulace, že vedení a provoz společnosti CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. Mluvčí CEFC China Energy však agentuře Reuters řekl, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

 

Právě se děje

Další zprávy