Čína devalvovala měnu, kurz klesl nejvíc za dvě desetiletí

ČTK ČTK
11. 8. 2015 11:41
Oficiální kurz jüanu srazila čínská centrální banka po sérii nepříznivých zpráv z ekonomiky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking - Čínská centrální banka dnes po sérii nepříznivých zpráv z ekonomiky devalvovala oficiální kurz jüanu o téměř dvě procenta. Byla to největší změna oficiálního kurzu za desetiletí od roku 2005, kdy Peking zrušil navázání domácí měny na americký dolar. Kurz měny na místním devizovém trhu v reakci na to klesl vůči dolaru až o dvě procenta na nejnižší úroveň za tři roky a zaznamenal nejhlubší propad za více než dvě desetiletí.

Centrální banka snížila střední kurz, od nějž se může tržní kurz každý den odchýlit o maximálně dvě procenta, na 6,2298 jüanu za dolar z pondělní úrovně 6,1162 jüanu. Svůj krok označila za "jednorázové znehodnocení" a vysvětlila jej změnou způsobu, jimž bude oficiální kurz napříště určovat.

Centrální banka uvedla, že od nynějška se bude při stanovování každodenního středního kurzu opírat o vývoj na trhu. Jednorázové snížení kurzu tak podle ní odpovídá na tržní tlaky na pokles měny.

Tržní kurz čínské měny uzavřel na 6,3231 jüanu za dolar a klesl o 1,8 procenta. Byl to nejhlubší jednodenní propad od roku 1994, kdy Čína ustavila devizový trh.

Hrozí měnová válka

S jüanem ale proti dolaru klesaly i měny zemí nejvýznamnějších obchodních partnerů i konkurentů Číny ve východní Asii a Tichomoří, jako je australský dolar, singapurský a tchajwanský dolar nebo jihokorejský won. Ty už dříve výrazně oslabovaly, zatímco čínská měna zůstávala stabilní. Podle některých analytiků by krok Číny mohl začít v regionu měnovou válku.

"Vypadá to jako pokus, byť skromný, o opětné získání malé části konkurenceschopnosti, kterou Čína na mezinárodních trzích ztratila. Bude záležet na tom, co se stane v příštích dnech. Pokud se bude čínská měna pohybovat volněji, pak to bude v pořádku. Jestliže ale půjdou zpět a její kurz znovu zavěsí (na jinou měnu),  pak to znamená měnovou válku," řekl Reuters Simon Derrick z londýnské pobočky americké banky BNY Mellon.

Jüan se v posledních měsících v rámci povoleného dvouprocentního rozpětí pohyboval v extrémně úzkém rozpětí maximálně o 0,3 procenta denně. Vykazoval přitom tendenci k oslabování, centrální banka ale jeho kurz podporovala, řekli místní obchodníci agentuře Reuters.

Podpora exportu?

Podle komentátorů Peking devalvací reaguje zejména na zhoršování čínského exportu, který v červenci nečekaně klesl. Čína v posledních letech vedla politiku silného jüanu, která odpovídala na volání USA a dalších západních zemí po posílení dříve uměle nízko udržovaného kurzu a byla v souladu s novou orientací ekonomiky na domácí spotřebitele. To ale vedlo k poškozování vývozců.

Čínská ekonomika loni stoupla o 7,4 procenta, což bylo její nejpomalejší tempo za posledních 24 let, a v letošním roce se zvyšuje meziročním tempem sedmi procent. Čínská centrální banka od loňského listopadu čtyřikrát snížila základní úrokové sazby, aby se pokusila podpořit hospodářskou aktivitu.

 

Právě se děje

Další zprávy