"Chcete polské služby, jeďte do Polska." Kvůli výroku Mládkova náměstka v chatu končí šéf komunikace

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 2. 2017 20:33
Náměstek Lubomír Bokštefl dostal od ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka důtku za svá slova v úterním online rozhovoru na Aktuálně.cz. Bokštefl v jedné z odpovědí konstatoval, že kdo chce polské ceny mobilních dat, měl by odjet do Polska. Obratem sklidil kritiku od vládních i pozičních politiků, za "neuvěřitelně hloupou" jeho poznámku označil premiér Bohuslav Sobotka. Mládek v úterý večer označil výrok svého podřízeného za nešťastný s tím, že kvůli tomu odvolává z funkce ředitele odboru komunikace ministerstva Romana Proroka.
Jan Mládek.
Jan Mládek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) oznámil, že svému náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi udělil důtku za jeho úterní vyjádření o cenách internetu v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz. Současně odvolal ředitele odboru komunikace ministerstva Romana Proroka za to, že náměstkovi před jeho vystoupením "neposkytl dostatečnou mediální přípravu a podporu".

Bokštefl v chatu s čtenáři uvedl, že pokud lidé chtějí stejně výhodné mobilní tarify jako v Polsku, mají jet do Polska. "Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku - odjeďte do Polska," napsal náměstek v jedné ze svých odpovědí na Aktuálně.cz.

Jeho replika okamžitě vyvolala kritiku z řad opozičních i vládních politiků. Za "neuvěřitelně hloupou a úplně v rozporu s politikou vlády" ji na twitteru označil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Tlačíme na levnější mobilní data," dodal Sobotka.

Mládek večer prohlásil, že vyjádření jeho náměstka bylo nešťastné.

"Beru na sebe odpovědnost za své podřízené a při zjišťování příčin tohoto mediálně nešťastného problému jsem zjistil, že náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi ředitel Odboru komunikace a marketingu MPO Roman Prorok neposkytl dostatečnou mediální přípravu a podporu. Rozhodl jsem se proto, že pana Romana Proroka odvolám ke dni 15. 2. 2017 z funkce ředitele Odboru komunikace a marketingu MPO a panu náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi jsem vyslovil důtku za toto prohlášení," uvedl ministr.

Bokštefl v online rozhovoru Aktuálně.cz dále řekl, že nízké ceny v Polsku podle něj také nejsou pro všechny. Dražší mobilní data v Česku vysvětlil i tím, že "konkurenční prostředí u nás není tak moc silné, aby tlačilo ceny dolů". Zároveň podle něj ale bude ještě dlouho trvat, než do Česka přijde čtvrtý velký operátor. Čechům vzkázal, že mají najít odvahu, aby začali s operátory o cenách více jednat. "Řada soukromých uživatelů využívá lepších cen. Nebojí si je vyjednat," uvedl v jedné z odpovědí.

O cenách mobilních dat se v posledních týdnech rozproudila na tuzemské politické scéně velká debata. Sobotka kvůli tomu minulý týden jednal se šéfem Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromírem Novákem a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Janem Rafajem. Chce zrychleně prosadit novelu o elektronických komunikacích, která by zvyšovala až na 50 milionů korun možné postihy, které může operátorům dát za prohřešky telekomunikační úřad.

Novým deliktem by bylo nedodržování podmínek přidělení frekvence. Předloha má taky zkrátit dobu přechodu zákazníka k jinému operátorovi na deset dní. V souvislosti s přechodem na standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 je podle premiéra na místě uvažovat o příchodu čtvrtého mobilního operátora. Opozice ale úsilí kabinetu považuje za frašku.

Mládek jmenoval Bokštefla svým náměstkem teprve v pátek, předtím působil jako jeho poradce pro elektronické komunikace. Bokštefl v letech 1991 až 1992 působil na pozici náměstka federálního ministra spojů. Pracoval například ve společnosti AT&T jako generální ředitel pro ČR a SR. Byl také obchodním ředitelem společnosti TTC. Jako poradce ministra průmyslu a obchodu působil od června 2015. Na ministerstvu průmyslu a obchodu nyní je osm náměstků.

Roman Prorok byl redaktorem, moderátorem a dramaturgem České televize, poradcem někdejšího předsedy Senátu Petra Pitharta či mluvčím Českého statistického úřadu (ČSÚ). V dubnu 2009 se stal mluvčím úřednické vlády premiéra Jana Fischera (do července 2010). V roce 2014 se stal novým zákaznickým ombudsmanem sítě autobazarů AAA Auto.

 

Právě se děje

Další zprávy