Průmysl táhne výroba aut. Těží ze zahraniční poptávky, zakázky pomalu rostou

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 1. 2021 9:20
Průmyslová produkce v ČR loni v listopadu zpomalila meziroční růst na 0,4 procenta z říjnových 1,3 procenta. Průmysl táhla ve sledovaném měsíci nahoru zejména výroba aut. Stavební výroba v Česku ve stejném obdob zpomalila meziroční propad na 8,4 procenta. Vyplývá to z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů, která v pátek zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Škoda Auto

"Průmyslová produkce v listopadu mírně překonala úroveň loňského roku, a to díky automobilovému segmentu, ve kterém významnou roli hraje zahraniční poptávka," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Automobilová výroba si v listopadu připsala meziroční nárůst 3,6 procenta a chemická výroba vzrostla o 12 procent. Odvětví výroby ostatních nekovových minerálních výrobků zaznamenalo proti listopadu 2019 nárůst produkce o osm procent.

"Průmysl se dovedl na novou situaci adaptovat, firmy přijaly opatření tak, aby mohly fungovat. Roli hrají i vládní stimuly do ekonomiky, zejména v Německu. U automobilového průmyslu se na výsledku mohlo výrazněji podepsat i předzásobení z důvody aktuální změny emisních norem. Během prvního kvartálu letošního roku se uvidí, jestli nešlo v tomto segmentu jen o mimořádný výkyv směrem nahoru," komentuje Petr Smutný, partner PwC Česká republika a expert na poradenství firmám v krizi.

Naopak o 4,5 procenta klesla výroba strojů a zařízení. O téměř pětinu se snížila výroba nápojů a o zhruba osm procent nižší produkci vykázaly opravy a instalace strojů a zařízení.

Hodnota nových zakázek vzrostla meziročně o 1,1 procenta, přičemž rostly zakázky z tuzemska, zatímco ze zahraničí klesly. K celkovému nárůstu nových zakázek přispěla především výroba počítačů a elektronických přístrojů, ostatních dopravních prostředků a chemických látek.

Růst zahraniční poptávky by měl tuzemské průmyslníky v nejbližších měsících podporovat, nicméně nepříznivý průběh pandemie může mít negativní dopad na výrobní kapacity. 

"Za celý rok 2020 by pokles průmyslu měl dosáhnout necelých 8 procent. Naše prognóza z října počítala s celoročním poklesem průmyslu kolem 10 procent, ale je zjevné, že výrobě se v průběhu druhé vlny pandemie dařilo oproti očekávání lépe, a to především díky zahraniční poptávce. Pro letošní rok naše prognóza počítá s růstem průmyslové výroby o cca 9 procent," uvádí ekonom Michal Brožka z Komerční banky. 

Tahounem je inženýrské stavitelství

Stavební výroba v Česku loni v listopadu zpomalila meziroční propad. Snížila se o 8,4 procenta, v říjnu to bylo o 10,5 procenta. Pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku propadlo o 11,6 procenta. Inženýrské stavitelství, tedy zejména dopravní výstavba, klesla o 1,3 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,9 procenta. 

"Situace ve stavebnictví se v listopadu mírně zlepšila. Produkce je sice stále v meziročním poklesu, ale ve srovnání s říjnem zaznamenala meziměsíční růst," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová. Dodala, že tahounem je nadále inženýrské stavitelství, které vychází ze segmentu velkých firem.

Stavebních povolení vydaly úřady v listopadu 7262, meziročně o 3,7 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 36,9 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 vzrostla o 22,9 procenta.

"Od ledna do listopadu se loni v Praze povolilo 3 142 bytů v bytových domech, to je o 37 % méně než v roce 2019. Ročně se v Praze průměrně povolí jen tři nové byty na 1000 obyvatel. To je nejméně ze sousedních metropolí," uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

V listopadu začala výstavba 2792 bytů, což bylo meziročně o sedm procent více. Zvýšila se zejména výstavba v bytových domech, a to o 84 procent, naopak v rodinných domech výstavba bytů o devět procent klesla. Stavbaři v listopadu dokončili 3771 bytů, meziročně o 7,5 procenta více. O třetinu se zvýšil počet dokončených bytů v bytových domech, bytů v rodinných domech mírně ubylo.

 

Právě se děje

Další zprávy