Český průmysl opět výrazně roste, stavebnictví zpomalilo pokles

ČTK ČTK
7. 10. 2016 9:30
Česká průmyslová produkce stoupla v srpnu o 13,1 procenta oproti stejnému období předchozího roku. Opačným tempem míří české stavebnictví. V srpnu nicméně zpomalilo meziroční pokles na 5,9 procenta.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha Průmyslová produkce se v srpnu vrátila k růstu. Meziročně posílila o 13,1 procenta, zatímco v červenci o 14,1 procenta klesla. Údaje z obou letních měsíců ovlivnil rozdílný počet pracovních dnů. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Letošní srpen měl ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o dva pracovní dny více. Po očištění o kalendářní vlivy vzrostla průmyslová produkce v srpnu meziročně o 7,7 procenta a ve srovnání s letošním červencem byla vyšší o 12,1 procenta. Hodnota nových zakázek vzrostla proti srpnu 2015 o 18,7 procenta, uvedl ČSÚ.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která vzrostla o 53,1 procenta. O více než 17 procent posílila produkce pryžových a plastových výrobků.

Pokles stavebnictví zpomalil

Opačným tempem míří české stavebnictví. V srpnu nicméně zpomalilo meziroční pokles na 5,9 procenta z 16,3 procenta v červenci, kdy stavební produkce klesala nejrychleji od března 2013. V letošním srpnu přibylo zahájených bytů, ubylo ale dokončených bytů a vydaných stavebních povolení.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební produkce snížila o 8,4 procenta. Letošní srpen měl ve srovnání s loňským o dva pracovní dny více. Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezónních vlivů vyšší o 0,8 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 1,1 procenta, v inženýrském se snížila o 18,2 procenta.

Bilance zahraničního obchodu se přehoupla do přebytku

Obchod Česka se zahraničím skončil v srpnu v přebytku 13,8 miliardy korun, o rok dříve byl ve schodku 1,7 miliardy korun. Bilanci kladně ovlivnily zejména výsledky obchodování se stroji a dopravními prostředky a s minerálními palivy.

U obchodu se stroji a dopravními prostředky se meziročně zvýšil přebytek o 15,4 miliardy korun a schodek bilance obchodování s minerálními palivy se snížil o 1,7 miliardy korun. Nepříznivý vliv na celkovou bilanci zahraničního obchodu mělo ale prohloubení deficitu obchodu s chemickými výrobky, potravinami, zvířaty, nápoji a tabákem a průmyslovým spotřebním zbožím.

 

Právě se děje

Další zprávy