Z 380 tisíc nezaměstnaných lze v průmyslu zaměstnat jen 55 tisíc, spočítali exportéři

ČTK ČTK
5. 10. 2016 14:25
Většina z potenciálních zaměstnanců žije na Ostravsku, Sokolovsku, Chomutovsku či Mostecku. Bohužel tito lidé nemají zájem se stěhovat za prací, uvádí Asociace exportérů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Ze současných 380 tisíc nezaměstnaných lidí v České republice je v průmyslu zaměstnatelných pouze 55 tisíc, což je alarmující údaj. Většina z nich se navíc nechce za prací stěhovat. Uvedla to dnes Asociace exportérů.

Na českém trhu práce je podle ní stále neobsazených 134 tisíc pracovních míst, což limituje výkon exportních firem.

Exportéři k číslu došli po odečtení jednak dlouhodobě nezaměstnaných, kteří již ztratili pracovní návyky, jednak lidí s hypotékou, kteří se dostali do insolvenčního řízení.

"Tito lidé však nemají zájem pracovat, protože všechny peníze, které si vydělají nad životní minimum, tak jim jsou odebrány ze zákona, a proto nemají žádnou motivaci pracovat," uvedl místopředseda asociace Otto Daněk.

Rovněž část nezaměstnaných žen, kterých bylo v srpnu celkem zhruba 108 tisíc, se také pro těžký průmysl nehodí.

Celkem je tak v průmyslu zaměstnatelných pouze 55 tisíc lidí bez práce. Většina z nich žije na Ostravsku, Sokolovsku, Chomutovsku či Mostecku. "Bohužel tito lidé nemají zájem se stěhovat za prací a za tou prací se stěhovat nebudou," dodal Daněk.

Počet volných pracovních míst, který se blíží 140 tisícům, podle Daňka navíc bude minimálně do konce roku dál narůstat.

Podle posledních údajů Úřadu práce nezaměstnanost v Česku v srpnu po červencovém růstu na 5,4 procenta klesla na 5,3 procenta. Loni činil podíl nezaměstnaných v srpnu 6,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy