Česko opět nedočerpá eurodotace. Může přijít o 85 miliard

ČTK ČTK
23. 2. 2015 17:17
Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová částku považuje za krizovou variantu. Průměrné odhady předpokládají nedočerpání 23 miliard korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: SMS ČR

Praha - Česku letos hrozí, že nedočerpá evropské dotace ve výši až 85 miliard korun. Vyplývá to z analýzy čerpání peněz z evropských fondů v letech 2007 až 2013, kterou dnes schválila vláda.

Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové je uvedená částka jen krizovou variantou. Průměrné odhady se pohybují kolem 23 miliard korun.

Česko má s čerpáním peněz z evropských fondů problémy dlouhodobě. V roce 2013 nedočerpalo 12 miliard korun a loni dalších devět miliard. Ministerstvo o riziku nedočerpání až 85 miliard korun v letošním roce informovalo již 10. února. Na čerpání dotací z programového období 2007 až 2013 má Česko už jen letošní rok.

"Vláda zároveň schválila krizové plány na jednotlivé programy. Jde tam o aktivity, které by měly řídící orgány činit, abychom se i letos snažili o maximální dočerpání," uvedla Šlechtová.

Podle dřívějších informací ministerstva pro místní rozvoj je nejvíce rizikových pět operačních programů. Jde o OP Životní prostředí, OP Doprava, ROP Severozápad, Integrovaný operační program a OP Výzkum a vývoj pro inovace. Resort je dlouhodobě řadí do vysoce rizikové kategorie.

 

Právě se děje

Další zprávy