Česká pošta propustí manažery a úředníky, ušetřené peníze slíbila dát doručovatelům

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 3. 2019 11:36
Česká pošta zvýší od dubna tarifní mzdy svých zaměstnanců o deset procent. Za první tři měsíce pak zaměstnanci dostanou mimořádné odměny. Podnik zároveň během roku zredukuje počet zaměstnanců v manažerských a administrativních pozicích o 15 procent, což by mělo přinést úspory až 120 milionů korun ročně. Po úterním mimořádném jednání dozorčí rady to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
Foto: ČTK

Současná průměrná mzda zaměstnanců státního podniku je kolem 24 900 korun, o více než sedm tisíc korun nižší než celorepubliková průměrná mzda. Podnik zaměstnává přes 30 tisíc lidí.

Společnost chce pomocí plošného zvýšení mezd zastavit personální fluktuaci v podniku. Loni činila 26 procent, letos se podle odhadů zvýší na 28 procent. "Česká pošta potřebuje prostor pro změny, prvním krokem je personální stabilizace a navýšení tarifů o deset procent," řekl Hamáček. Upozornil, že mzdový medián, tedy střední hodnota pobíraných mezd, je 22 tisíc korun. Bez navýšení by podle něj hrozil další růst fluktuace, v budoucnu by mohla převýšit 30 procent.

Předsedkyně největších poštovních odborů Jindřiška Budweiserová řekla, že zvýšení mezd bylo nutné. "Rozdíl mezi mzdou na poště a jinde je propastný. Žádali jsme navýšení minimálně o tři tisíce korun, těch deset procent tak bereme jako určitý kompromis," uvedla. Zároveň podotkla, že odbory budou jednat o dalším zvýšení pro příští rok.

Pošta bude pokračovat ve snižování počtu manažerů a administrativních pracovníků. Mělo by se to v letošním roce týkat asi 150 lidí.

Dozorčí rada také zadala generálnímu řediteli Romanu Knapovi úkol vytvořit plán restrukturalizace podniku, po níž by se mělo hospodaření společnosti do tří let vrátit do kladných čísel. Hospodaření společnosti za loňský bylo podle odhadů ztrátové.

Knap chce mimo jiné snížit náklady na provoz poboček v centrech měst, které často sídlí v historických budovách s vysokým nájmem. Podle něj je možné například přesouvat pobočky do obchodních center, které patří k nejnavštěvovanějším a nájem je v nich nižší. Pošta bude také pokračovat v prodeji nemovitostí.

Podle Hamáčka má Česká pošta problémy mimo jiné kvůli službám, které si u ní objednává stát. Poštu tyto služby ročně stojí až 1,5 miliardy korun, stát na ně ale poskytuje pouze 500 milionů korun. Hamáček proto chce zvýšit státní platby až na 1,5 miliardy korun, což je součástí pozměňovacího návrhu zákona, kterým se nyní zabývají poslanci.

Odbory tyto změny žádali prostřednictvím petice. Podle Budweiserové stály státní služby poštu od roku 2013 přes 11 miliard korun, přičemž stát za ně zaplatil pouze tři miliardy korun.

České poště předloni klesl konsolidovaný zisk o 48 procent na 110 milionů korun. Podnik provozuje 3200 poboček, z nichž je část ztrátová.

 

Právě se děje

Další zprávy