Česká Moira vedle neprůstřelných trik chystá i bezpečnostní kalhotky. Odolají noži

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 4. 2019 10:52
Strakonická textilní firma Moira, která vyrábí funkční prádlo, vyvíjí nově také bezpečnostní kalhotky. Měly by být z pevných vláken, aby nešly snadno probodnout nožem a k vybavení bude patřit senzor. Podle zakladatele firmy ho žádají lidé, kteří se bojí o bezpečí svých dětí. Moira poslední roky dělá i prádlo pro vojáky, její výrobky testuje 15 vojenských jednotek. Tento týden se představila švédským ozbrojeným složkám.
Foto: Blahoslav Baťa

Spodní prádlo, které zakladatel firmy nazývá "pásem cudnosti", bude mít senzor. Když se vlákno naruší, senzor se rozhouká. "Pás musí být ze superpevných vláken, aby se nedal propíchnout nožem. Máme požadavky z Německa, kde přepadávají dívky při běhu. Nechtějí to ty holky, chtějí to tatínkové," tvrdí zakladatel firmy Mario Vlček.

Na veletrhu IWA v německém Norimberku zaznamenala firma zájem o balistická trička Spirit s vložkou proti probodnutí nožem. Trika vyvinula Moira s firmou 4M Systems a Českou zbrojovkou. Podle výkonné ředitelky firmy Marcely Vlčkové řeší řada zemí horší bezpečnostní situaci a trika si kupují i jednotlivci.

"Vložka proti průpichu nožem vznikla také na základě požadavků zákazníků. Ptali se, zda by to bylo možné na soukromé použití, že mají strach o život. Ze Švédska, Německa, Velké Británie se ptají po věcech pro děti, když jdou na diskotéku: mají strach z bodnutí nožem," řekla Vlčková. Na veletrhu projevili zájem o Moiru i klienti z JAR či Jordánska.

Výrobky Moiry teď zkouší 15 vojenských jednotek po světě. O skrytá balistická trička projevila zájem policie z Thajska, Vlčková čeká letos objednávku. Dobrý ohlas má podle ní Moira ve Francii, kam její výrobky dodává firma 4Systems.

Textilka měla loni tržby asi 97 milionů a čeká zisk po zdanění šest milionů Kč. V roce 2017 utržila 100 milionů a zisk po zdanění byl 7,5 milionu. Meziročně nižší prodeje měla Moira v prosinci, zimní měsíc byl totiž teplejší než jiné roky. "Zima je klíčová. V prosinci uděláme pětinásobek toho, co v dubnu nebo v květnu," řekla Vlčková. Do nových strojů loni Moira investovala asi sedm milionů, letos plánuje pět.

Nejvíce prodává Moira triček s krátkým a dlouhým rukávem, v zimě svetry. Zájem je i o trika, kde je vlákno moira a merino vlna. "Velmi dobře si vede naše nejstarší řada Ultralight, trička, která slouží jako první vrstva pro jakékoli aktivity," řekla Vlčková.

Společnost má v Česku 34 prodejen, loni zavřela prodejnu v Teplicích. Termoprádlo a outdoorové oblečení vyrábí Moira z polypropylenu, který se taví při 165 stupních, má patentované pětilaločné vlákno. Firma, jež vznikla roku 1990 a zaměstnává sto lidí, asi desetina produkce je na export.

Ve strakonickém areálu zabírajícím 55 tisíc metrů čtverečních vyrobí Moira ročně stovky tisíc kusů prádla. Jen ponožek vyrábí 42 druhů, věci pro běžkaře, myslivce, kojence, noční košile i módní kolekci pro ženy. V té je každoročně jen omezené množství několika set kusů. Nově nabízí i šaty.

České společnosti Moira a 4M Systems vyvinuly neprůstřelné tričko, které není vidět. O výrobek projevila zájem i americká FBI. | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy