Zlatý padák od ArcelorMittal chce sedm stovek lidí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 1. 2012 10:34
Huť propouští kvůli krizi, nabízí až 24 platů.Naděje i hrozba Ostravě.
Foto: Tomáš Netočný

Ostrava  - O dobrovolný odchod s vysokým odstupným požádalo v hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) přes 700 lidí. Firma vyhoví asi 630 z nich. Odejdou většinou k 31. lednu.

ČTK to v pondělí řekla mluvčí AMO Věra Breiová. Zaměstnanci dostávají odstupné podle odpracovaných let ve výši 11 až 24 platů, můžou si odnést až 750 tisíc korun.

Vedení ArcelorMittal oznámilo na začátku prosince, že se chystá snížit počet zaměstnanců přibližně o desetinu, což představuje asi šest stovek zaměstnanců. Důvodem propouštění je ekonomická krize.

Nejvíce se radují ti, kteří mají krátkou dobu do důchodu

V lednu začal proto ve firmě takzvaný interní trh práce. Ten umožňuje přesuny zaměstnanců na pozicích v rámci firmy - pokud například zaměstnanec nechce odejít, ale jeho pozice se ruší, může se dohodnout na přestupu na místo, které bude existovat dál, ale uvolní ji odcházející pracovník.

Pro odcházející pracovníky huť vytvořila Centrum pomoci. "Je hodně využíváno. Jedná se o stovky kontaktů. Lidé se zajímají o možnosti nového uplatnění i o interní trh práce. Největší zájem byl od začátku vyhlášení programu o důchodové poradenství," řekla Breiová.

Dodala, že pro lidi, kterým zbývá krátká doba k odchodu do důchodu, celý život pracují ve firmě, a mají tedy nárok na nejvyšší odstupné, je nabídka odchodného velmi výhodná. 

 

Právě se děje

Další zprávy