Zlato je v kurzu, dosáhlo dvanáctého rekordu za 20 dní

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 8. 2011 10:19
Nejistota na trzích žene cenu zlata vzhůru
Zlato by narozdíl od akcií chtěl v nejistých časech každý investor. Ilustrační foto.
Zlato by narozdíl od akcií chtěl v nejistých časech každý investor. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Singapur - Nejistota ohledně dalšího vývoje dluhové krize v Evropě i Spojených státech spolu s výprodejem na akciových trzích jdou k duhu ceně zlata. Poprvé se dostala nad hranici 1770 dolarů (asi 30 106 korun) za troyskou unci (31,1 gramu).

Cena nejbližšího termínového kontraktu na zlato v Asii vystoupila až na 1774 dolarů za unci, než se části zisků vzdala. Na promptním trhu, kde se obchoduje zlato k okamžitému dodání, cena vystoupila na zhruba 1771 dolarů za unci. Z posledních 20 obchodních dnů tak cena kovu vystoupila na rekord už podvanácté.

Nad hranici 1700 dolarů se zlato poprvé dostalo v pondělí. Od té doby se jeho cena zvýšila o další více než tři procenta. Za poslední tři roky přitom cena žlutého kovu, jak se zlatu přezdívá, vzrostla na dvojnásobek a za posledních deset let na více než šestinásobek.

Obavy z eskalace dluhové krize v eurozóně a z propadu americké ekonomiky do nové recese vedou investory od minulého týdne k prodeji rizikových aktiv, jako jsou akcie a komodity.

Místo nich hledají bezpečnější útočiště, což je zejména zlato, švýcarský frank, ale také americké státní dluhopisy. Na jejich atraktivitě se nic nezměnilo ani po snížení ratingu USA.

Cena zlata se zvyšuje i vzhledem k vyhlídkám na další uvolňování měnové politiky v největších vyspělých ekonomikách, ke kterému už minulý týden přistoupilo Japonsko. Důležité bude, zda něco podobného naznačí také Fed a jeho šéf Ben Bernanke.

 

Právě se děje

Další zprávy