Ženy v Česku mají o 13 procent menší platy než muži

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 3. 2011 16:23
Výše platu se liší nejvíc v bankovnictví, muži berou až o 36% víc než jejich kolegyně
U některých pozic se výplata liší až o 36 procent ve prospěch mužů
U některých pozic se výplata liší až o 36 procent ve prospěch mužů | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dva lidé na stejné pozici, ale plat jednoho z nich je o 13 procent vyšší. Čím starší oba tito lidé jsou, tím více se jejich platy liší. Rozdíl je v tom, že ten s nižší výplatou je žena, ten s vyšší muž.

Podle průzkumu portálu Platy.cz se platy mužů a žen liší až o tisícikoruny. Kromě věku, který má na výslednou sumu největší vliv, hraje roli také délka praxe a vzdělání.

Od chvíle, kdy lidé v osmnácti letech přijdou na pracovní trh, se rozdíl v platech zvětšuje. Ve věkové kategorii od 17 do 24 let činí ve prospěch mužů 11 procent, ve skupině od 35 do 44 let ale dosahuje až 19 procent.

"Jedním z důvodů, který ovlivňuje rozdíly v platech, je skutečnost, že v tomto věku se do pracovního procesu vracejí často ženy po mateřské či rodičovské dovolené, během níž jejich plat stagnoval," vysvětlil posun projektový manažer průzkumu Platy.cz Miroslav Dravecký.

Od 45 let dál se pak platy mužů a žen opět přibližují, v poslední sledované skupině nad 55 let je mezi nimi ale stále rozdíl 11 procent.

Ale rozdílné podmínky jsou pro obě pohlaví nastavené už v prvním roce nástupu do práce. Po jednom roce praxe berou muži o 10 procent více než ženy, po pěti letech praxe vzroste tento rozdíl na 15 procent.

Situace není podle průzkumu ve všech oborech a na všech pozicích stejná. Největší rozdíl je u vedoucích oddělení v bankovnictví, kde berou muži až o 36 procent více než ženy, u vedoucích provozu v cestovním ruchu, gastronomii a hotelnictví je rozdíl 34 procent, u personálních manažerů 32 procent.

Vyšší mzdy berou ale muži také v řemeslných oborech - pekaři o 29 procent víc než jejich kolegyně, kuchaři o 28 procent, operátoři strojů a zařízení o 27 procent víc.

Oborů, kde mzdy žen převyšují platy kolegů, je o dost méně. Patří sem zubní lékaři, asistenti auditora, marketingoví manažeři nebo zdravotničtí záchranáři. Rozdíly v platech se ale nepočítají na desítky procent, dosahují jen jednoho až pěti procent.

 

Právě se děje

Další zprávy