Železniční odboráři odstavili svého předáka Duška

Red eko, čtk
7. 9. 2007 14:29
Důvodem jsou prý jeho majetkové operace
Šéf odborových svazů - Jaromír Dušek - online v redakci Aktuálně.cz
Šéf odborových svazů - Jaromír Dušek - online v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vedení Odborového sdružení železničářů (OSŽ) ve středu rozhodlo o tom, že s okamžitou platností zastavuje výkon funkce předsedovi odborářů Jaromíru Duškovi.

ČTK to dnes řekl výkonný tajemník OSŽ Zdeněk Jílek. Důvodem mají být mimo jiné majetkové operace z minulých let. Dušek obvinění odmítl a chce po svém návratu z dovolené podat na šéfy OSŽ žalobu.

Dušek se brání, obvinil OSŽ

Součástí Duškova obvinění mají být investice do hotelových zařízení sdružení, které se uskutečnily v roce 2006. Podle Duška šlo o schválenou transakci, která byla i součástí účetní závěrky, kterou vedení OSŽ odsouhlasilo.

Podle předsedy OSŽ stojí za jeho odstavením snaha některých vedoucích představitelů sdružení o zamaskování vlastních pochybení. Předseda podle svých slov již několik měsíců upozorňuje na porušování zákonů i vnitřních stanov sdružení. Podle něj například místopředsedové OSŽ Petr Bazger a Jaroslav Pejša sedí v orgánech akciových společností v rozporu s obchodním zákoníkem. "Je to interní záležitost sdružení.

Než se to došetří, nebudeme nic komentovat," řekl člen vedení OSŽ Jiří Kratochvíl. O dalším osudu Duška by měly rozhodovat odborářské orgány 3. října. Dušek v současné době nemá oprávnění podnikat jménem sdružení žádné právní kroky, uvedl Jílek. Podle něj jde o interní záležitost, která nemá na činnost sdružení navenek žádný vliv.

O změně odboráři informovali všechny sociální partnery. Český rozhlas dnes uvedl, že informaci mají k dispozici i České dráhy. To potvrdil mluvčí ČD Ondřej Kubala s tím, že jde o vnitřní věc odborů, která nemá žádný vliv na chod společnosti ani cestující. Dušek je v čele nejsilnější odborové centrály na železnici 12 let. Pod jeho vedením si odboráři v roce 1997 pětidenní stávkou vymohli zastavení privatizace drah a odchod generálního ředitele.

 

Právě se děje

Další zprávy