Zatím žádné dno. Ceny bytů zase začaly klesat

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
26. 1. 2010 11:05
Ceny bytů podle analytiků za nedlouho opět porostou
Foto: Jan Langer

Praha - Ceny bytů v Česku v posledním čtvrtletí loňského roku opět klesly. Konkrétní pokles nabídkových cen podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu činil 1,2 procenta.

Po mírném zvýšení cen ve třetím čtvrtletí (od července do září) se tak ceny vrátily k poklesu.

Například v Praze ale klesají nabídkové ceny nepřetržitě již od konce roku 2008. V posledním období loňského roku klesly v hlavním městě ve srovnání se třetím čtvrtletím 2009 o 1,5 procenta.

V mimopražských regionech se za stejné období nabídkové ceny bytů snížily o 0,8 procenta.

Co se týče realizovaných cen za nemovitosti, tzn. skutečných částek, za které byly byty prodány, mají statistici zatím k dispozici údaje pouze za první pololetí roku 2009.

Z nich vyplývá, že od dubna do června loňského roku se ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížily v Česku o 8,6 procenta. V Praze realizované ceny bydlení klesly o 6,3 procenta, mimo hlavní město o 9,7 procenta.

Níže už ceny zřejmě nepůjdou

Podle analytičky společnosti King Sturge Ivy Novákové se již trh z nemovitostmi pravděpodobně odrazil ode dna a ceny v nejbližší době opět porostou.

"Předpokládáme, že se pokles cen rezidenčních nemovitostí letos zastaví, v závěru roku mohou v závislosti na kvalitě a rozsahu nabídky v dané lokalitě začít ceny i mírně stoupat," míní Nováková.

Stav na trhu z nemovitostmi lze podle ekonomů dobře odhadnout na základě počtu poskytnutých hypoték. Z údajů Ministerstva pro místní rozvoj vyplývá, že si Češi v uplynulém roce půjčili na bydlení 73,75 milionu korun, což je o 39 procent méně, než v roce 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy