Zásadní zvrat v mýtném, ÚOHS odmítá satelit

Dušan Klimeš
25. 5. 2007 15:40
Hybridní systém neprojde
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Po dlouhých týdnech se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyjádřil k plánované druhé fázi mýtného systému. A jeho vyjádření je ostře zamítavé.

Pokud by mělo dojít skutečně na využití satelitní technologie, úřad by jednoznačně vyžadoval vypsání nového tendru na tuto druhou fázi.

Tím by dostali znovu šanci konkurenti společnosti Kapsch, která původní tendr vyhrála a s ministerstvem dopravy několik měsíců připravuje druhou fázi mýtného systému. Ten by měl pokrýt silnice první třídy a vytvořen měl být pomocí unikátního řešení spojujícího satelitní a mikrovlnnou technologii.

Jenže to se úřadu, kterému vládne Martin Pecina, nelíbí. Aby mohla ve stavbě pokračovat firma Kapsch dle původních smluv, muselo by jít o čistě mikrovlnný systém.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čekání na právníky

Sice jde zatím jen o vyjádření úřadu bez jakéhokoli právního dopadu, všem zúčastněným je ale nyní jasné, jak se ÚOHS na mýtné dívá.

"V tuto chvíli se k věci nechceme vyjadřovat. Informace známe pouze z médií. Rozhodnutí musíme pečlivě vyhodnotit," řekl deníku Aktuálně.cz zástupce firmy Kapsch David Šimoník.

Skromně informací poskytlo i samotné ministerstvo.

"Mohu potvrdit, že rozhodnutí na ministerstvo přišlo, s jeho obsahem jsme se ale zatím nestačili dopodrobna seznámit," říká tiskový mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Rozhodnutí je překvapující a zásadním způsobem mění dosavadní vývoj. Druhá etapa měla být spuštěna 1. ledna příštího roku. Dle dřívějších aktérů by toto datum bylo nereálné, pokud by se měl budovat mikrovlnný systém postavený na branách.

Podle některých informací existuje i studie vysoké školy ČVUT, která má tvrdit, že se mýtný systém v zamýšleném rozsahu pro druhou fázi nevyplatí. Tato studie ale nebyla oficiálně zveřejněna.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

První fáze naplno

Mezitím již pátým měsícem funguje první fáze výběru mýtného postavená na mikrovlnné technologii na dálnicích, která dokázala státu vydělat přes dvě miliardy korun.

Podle původních plánů i smlouvy státu s Kapschem se mělo mýtné na 1200 kilometrech silnic první třídy začít vybírat od letošního 1. července mikrovlnnou technologií. Na silnicích mělo stát zhruba 500 bran.

Termín však oddálila jednání mezi Kapschem a ministerstvem dopravy o možném využití satelitní technologie. Ta již počítala s menším počtem kilometrů i s omezením bran asi na osmdesát.

 

Právě se děje

Další zprávy