Zapomeňte na papírové letenky, bude stačit mobil

Andrej Brabec
9. 3. 2010 14:04
Podle posledních studií letiště preferují samoobslužné odbavování
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Letištní haly se v brzké době zřejmě zásadně promění. Z jednoho prostého důvodu - pro cestování leteckou dopravou by v nejbližších letech měly stačit jen elektronické dokumenty. Dokonce zřejmě nebude potřeba ani vytištěná palubní vstupenka. Palubní lístky bude totiž možné posílat do mobilu jako čárové kódy.

Vyplývá to ze studie letištních IT trendů, kterou provedla společnost SITA.

Podle Catherine Mayerové, která je viceprezidentkou letecké divize SITA, jsou "samoobslužné služby" novým globálním trendem.

„Téměř 80 procent účastníků průzkumu chce v tomto roce využít samoobsluhu jako primární možnost check-in," říká Mayerová. Zároveň tvrdí, že samoobslužný check-in umožňuje již 40 procent předních světových letišť.

Letiště chtějí zkrátit čekací časy

Odbavení se tedy výrazně urychlí, nicméně Mayerová poznamenává, že čekací doby při výdeji zavazadel a bezpečnostních kontrolách budou nadále problematické.

„Důsledkem toho budou letiště používat různé automatizační mechanizmy, aby kontrolovala čekací doby na kritických bodech jako jsou bezpečnostní kontroly nebo imigrační přepážky," přibližuje Mayerová budoucnost letecké dopravy.

Letiště Ruzyně, ilustrační foto
Letiště Ruzyně, ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Rychlost odbavení je ale pro většinu letišť jednou z hlavních priorit. Za další důležité body považují bezpečnost pasažérů a provoz letiště. Přední světová letiště ještě kladou důraz na odbavení a správu zavazadel.

Z průzkumu také vyplynulo, že nadpoloviční většina letišť již check-in stánky disponuje. Do konce letošního roku by toto číslo mohlo dosáhnout až 90 procent.

Necelá desetina letišť chystá zavedení nových samoobslužných služeb, v plánu je například skenování pasů či tisk etiket na zavazadla. Do roku 2012 se předpokládá plošné zavádění automatizovaných vstupních bran, společné odbavení zavazadel pro více aerolinek a samoobslužné stánky pro ztracená zavazadla.

Krize vývoj technologií neovlivnila

Hospodářská krize, podle studie, neměla žádný vliv na částku, kterou letiště z rozpočtu vyhrazují pro výpočetní techniku. Navíc se předpokládá se, že tato částka bude nadále růst.

Společnost SITA tento průzkum provedla již pošesté, celkem se k otázkám vyjádřili zástupci 172 světových letišť. Podle výzkumu na dotazy odpovídalo rovněž 56 ze 100 nejdůležitějších světových letišť.

 

Právě se děje

Další zprávy