Zakážeme neplatičům řídit auta, souhlasí polovina lidí

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 5. 2012 21:20
Za neplacení výživného už přicházejí o řidičák například Slováci a Poláci
Řidičský průkaz, vydávaný od 1. května 2004. Jeho platnost je zpravidla deset let.
Řidičský průkaz, vydávaný od 1. května 2004. Jeho platnost je zpravidla deset let. | Foto: Ministerstvo dopravy

Praha - Návrh, aby lidé, kteří neplatí výživné na nezletilé děti, přišli o řidičský průkaz, schvaluje více než polovina Čechů. Proti je 37,7 procenta osob. Vyplývá to z šetření společnosti Sanep.

Za vyloženě dobrý považuje tento návrh 25,3 procenta dotázaných. Necelých 27 procent respondentů ohodnotilo chystaný krok jako "spíše dobrý". Za špatný jej označuje pětina Čechů, za spíše špatný pak 17,6 procenta lidí.

"Právě zabavení řidičského průkazu by mělo vytvořit podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila účinný nástroj k efektivnějšímu placení výživného," uvádí Sanep. Ministr se podle autorů výzkumu inspiroval na Slovensku a v Polsku, kde po zavedení alternativního trestu dlužníků ubylo.

S tím, jestli ke zlepšení morálky skutečně dojde, si již Češi tolik jistí nejsou. Že bude mít zpřísnění pozitivní efekt, věří pouze 45,2 procenta veřejnosti. Téměř čtyřicet procent Čechů se naopak netají se svou skepsí.

Květnového výzkumu se zúčastnilo přes šest tisíc respondentů, jednalo se o reprezentativní vzorek obyvatel ČR.

Návrh předložil ve sněmovně - za podpory ministerstva - poslanec Pavel Staněk z ODS. Podle něj by ale chystané zpřísnění nemělo být pro neplatiče alimentů likvidační. Zabavení průkazu by nebylo možné, pokud jej lidé potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky.

Kvůli neplacení výživného je nyní v českých věznicích více než 2000 lidí. Podle ministerstva by právě tento návrh mohl snížit přeplněnost věznic.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde sídlí ta nejlepší autoškola?

 

Právě se děje

Další zprávy