Zájem o Krkonoše roste. Kvůli šampionátu v Liberci

17. 12. 2008 10:54
Ministerstvo školství radí rodinám: Na jarní prázdniny jeďte jinam
Sníh ulpívá všude, kam děla dostřelí. I na stromech
Sníh ulpívá všude, kam děla dostřelí. I na stromech | Foto: Martina Machová

Praha - Mistrovství světa v klasickém lyžování zaplní horské penziony a hotely téměř po celém Česku.

Na stejný termín, kdy se bude konat šampionát, totiž ministerstvo školství naplánovalo i jarní prázdniny pro desítky tisíc dětí.

Rodiny s dětmi proto v průběhu druhé poloviny února vyrazí ve větší míře na prázdniny do Krkonoš, Krušných hor a na Šumavu.

Zvýšený meziroční zájem o české hory potvrzují jak cestovní kanceláře, tak i majitelé penzionů. Odborníci proto nevylučují, že se v této době mohou ceny za ubytování zvedat i mimo Jizerské hory.

"Poptávka po únorové dovolené v Krkonoších meziročně stoupla. Podle našich analýz je důvodem právě šampionát v klasickém lyžování, který bude v té době probíhat na Liberecku. Hotely a penziony jsou na dobu konání mistrovství světa v daném regionu již nyní zamluvené. A kapacity, které jsou ještě volné, v porovnání s uplynulým rokem výrazně podražily," říká například Tomáš Brejcha, marketingový ředitel Čedoku.

Jeho slova potvrzuje i Jana Svobodová, recepční penzionu Šárka v Krkonoších. "Letos máme na poslední únorový týden již uzavřené rezervace. S tím jsme se minimálně v uplynulých pěti letech nesetkali."

Jarní prázdniny v době Mistrovství světa

Termín Mistrovství světa v klasickém lyžování: 18.2 - 1.3. 2009

Jarní prázdniny: 16.2 - 22.2 2009: Benešov, Beroun, Rokycany, české Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí n Orlicí, Ostrava město, česká Lípa, Jablonec n Nisou, Liberec, Semily

Jarní prázdniny: 23.2. - 1.3. 2009: Praha 1-5, Blansko, Brno-město, Brno venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo , Domažlice, Tachov, Louny, Prostějov, Karviná

Menší chalupy v Krušných horách a v Krkonoších jsou ve druhé polovině února vesměs obsazené. Velké hotely se třemi a více hvězdičkami, jako například Arnika nebo Horal ve Špindlerově Mlýně, ještě v daném termínu volnou kapacitu mají.

Brejcha ale upozorňuje, že se zájem lidí o lyžování na českých horách v době jarních prázdnin bude s blížícím volnem ještě zvyšovat. "Řada lyžařů řeší svou zimní dovolenou až po novém roce," uvádí Brejcha.

Ministerstvo: Jeďte na hory jinam

Ministerstvo školství si hlavu se shodným termínem jarních prázdnin a libereckého šampionátu neláme. "S vyhlášením jarních prázdnin jsme kvůli šampionátu vyšli vstříc lidem v kraji Liberec a Jablonec nad Nisou. Tam jsou prázdniny právě v době Mistrovství světa. Ostatní kraje - například Praha 1 až 5 - mohou v té době odejet na hory jinam," říká Kateřina Böhmová, mluvčí ministerstva.

Sníh na řadě míst v České republice komplikuje dopravu. Nejinak tomu je také v Krkonoších.
Sníh na řadě míst v České republice komplikuje dopravu. Nejinak tomu je také v Krkonoších. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Oproti očekávání se však nezvyšuje zájem o lyžování v zahraničí. "Poptávka je přibližně na stejné úrovni jako v uplynulém roce," dodávají zaměstnanci Čedoku. Obdobně reagují i zástupci konkurenční cestovní kanceláře Nev Dama. "Řada zájezdů do Alp a Dolomitů je už vyprodaná. Kapacitu jsme ale oproti uplynulému roku nenavyšovali," říká za Nev Dama Jan Herget.

Důvodem je zřejmě i to, že o české hory má v době jarních prázdnin zájem většinou příjmově jiná klientela než ta, která míří na sjezdovky k jižním sousedům. Proto je logické, že když se v Jizerských horách výrazně omezí možnosti ubytování, roste poptávka v tuzemských horách.

 

Právě se děje

Další zprávy