Zájem o hypotéky znovu roste, ale lidé nechtějí stavět

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 12. 2009 11:04
Počet hypoték roste už počtvrté v řadě, letos banky půjčí 70 miliard korun.
Do stavby nových domů se lidé příliš neženou. Ilustrační foto.
Do stavby nových domů se lidé příliš neženou. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Brno - Lidé zřejmě naslouchají radám a doporučením realitních makléřů, nabádajících k nákupu nemovitostí, protože ceny už níž neklesnou. Je to vidět hlavně na údajích o uzavřených hypotékách, jejichž objem vzrostl v listopadu už počtvrté v řadě.

Je to vidět na dnes zveřejněných údajích nezávislého serveru Hypoindex.cz. Zároveň experti Fincentra, které index sestavuje, soudí, že se hypotečním bankám letos podaří uzavřít úvěry na sumu přesahující 70 miliard korun.

"Listopadové statistiky více méně kopírují dosažené výsledky v předchozím měsíci, přesto v nich lze dohledat možné signály skutečného oživení hypotečního trhu. Bankám se již počtvrté za sebou podařilo objemově překonat výsledky dosažené v předchozím měsíci," konstatoval generální ředitel Fincentra Petr Stuchlík.

Banky sice uzavřely za listopad o několik desítek hypotečních smluv méně než v říjnu, ale celková částka půjčených peněz narostla o 7 milionů, tedy na 5,72 miliard korun.

Mezi klienty hypotečních ústavů je nejoblíbenější dobou fixace úrokové sazby pětileté období. V listopadu jej využila téměř polovina uchazečů o hypotéku. Úrokové sazby se od října příliš nezměnily. Celkově podle Hypoindexu stagnovaly na hodnotě 5,60 procenta.

Trh sice rozmrzá, ale lidé nestaví

Údaje jsou však daleko za množstvím financí, které banky poskytly na nákup nemovitostí v loňském roce. "Pokud se podíváme na historické hodnoty Fincentrum Hypoindex, klesl v porovnání s loňským listopadem objem uzavřených hypoték o 27 procent," konstatoval Stuchlík.

Přestože trh s nemovitostmi zřejmě už definitivně "rozmrzá", lidé raději kupují již hotové stavby a do stavění vlastních domů se příliš neženou.

"Nejzajímavější událostí v listopadu byl pokles podílu hypotečních úvěrů na výstavbu na historické minimum Fincentrum Hypoindexu, tedy i pod obvyklou zimní hodnotu," upozornil vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

To rozhodně není dobrá zpráva pro stavebníky a řemeslníky, které právě práce na novostavbách živí. Podle Rajdla by jim však nedostatek v této oblasti mohla částečně vynahradit práce na zakázkách placených z programu Zelená úsporám.

 

Právě se děje

Další zprávy