Zahraniční obchod v srpnu byl opět ve vysokém přebytku

Ekonomika Ekonomika
8. 10. 2012 9:34
Od ledna do srpna se český export zvýšil téměř o devět procent
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Schenker

Praha - S přebytkem 16,9 miliard korun skončil v srpnu zahraniční obchod Česka. Přestože to je meziročně o 15,6 miliardy více, jde o nejnižší přebytek v letošním roce.

V absolutních číslech obrat podle Českého statistického úřadu dosáhl sumy 458 miliard korun. "I to je nejnižší měsíční hodnota obratu v letošním roce," uvedl ve zprávě ČSÚ. Vývoz tuzemských firem se v srpnu zvýšil meziročně o 7,9 procenta, dovoz o 0,8 procenta. Od ledna do srpna se český export zvýšil o 8,9 procenta a import o čtyři procenta.

Do EU vyvážíme stále více

Přebytek zahraničního obchodu meziročně nejvíce vzrostl u strojů a dopravních prostředků, celkem o 8,4 miliardy Kč. V největším deficitu naopak skončilo obchodování s chemickými výrobky, kde schodek dosáhl 0,3 miliardy Kč.

Export strojů a dopravních prostředků meziročně vzrostl o 4,9 procenta. Zvýšil se hlavně vývoz silničních vozidel, elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů. Dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně klesl o 3,2 procenta.

Opět se zvýšila kladná bilance zahraničního obchodu se státy EU. Dosáhla přebytku 49,4 miliardy Kč, což je meziročně o 2,3 miliardy Kč víc. Se státy mimo Unii naopak vykázala obchodní bilance schodek 32,5 miliardy Kč, v meziroční srovnání je to o 13,3 miliardy Kč méně.

 

 

Právě se děje

Další zprávy