Zahraniční obchod dosáhl v říjnu na rekord

Red eko
5. 12. 2007 9:15
Zahraniční obchod skončil přebytkem 8,6 miliardy korun
Foto: Schenker

Praha - Obchodní bilance skončila v říjnu přebytkem 8,6 miliard korun. To je o 4,8 miliardy více než ve stejném měsíci vloni a vůbec nejvyšší říjnový přebytek v historii Česka..

Meziročně se v běžných cenách zvýšil vývoz na 238,4 miliard a dovoz o na 229,8 miliard korun. Vývoz i dovoz tak dosáhl rekordní měsíční hodnoty. 

Oznámil to dnes Český statistický úřad.

"Očekávání byla nastavena kolem 5,5 miliardy. Jedná se tedy o dobrý výsledek, pozitivní překvapení," říká Aleš Michl z Raiffeisnebank

Příznivě působilo zlepšení bilance v obchodě se surovinami a minerálními palivy, opačný vliv měl především růst schodku v obchodě s chemickými výrobky. Celkový přebytek obchodní bilance za leden až říjen vzrostl meziročně o 37,3 miliardy na 75,8 miliardy korun. V září skončila obchodní bilance podle předběžných údajů v přebytku 14,4 miliardy korun.

Bilance se meziročně zlepšila v obchodě se surovinami, kde zlepšení narostlo o 1,8 miliardy korun. U průmyslového spotřebního zboží vzrostl přebytek o 1,5 miliardy korun a u strojů a dopravních prostředků o 1,4 miliardy. Deficit klesl také v obchodě s potravinami a živými zvířaty o 0,7 miliardy korun.

Negativně na bilanci působil meziroční růst schodku v obchodě s chemickými výrobky o 1,4 miliardy korun a pokles aktiva u polotovarů a materiálů o 0,5 miliardy.

Dovoz minerálních paliv klesl o více než 2,5 procenta, zhruba o polovinu se meziročně snížil dovoz ropy. Zemního plynu bylo naopak do Česka dovezeno více než před rokem.

"Nicméně, vidíme rizika zpomalení tempa růstu exportu v příštím roce. Čekáme, že HDP eurozóny zpomalí z letošních 2,6 na 1,8 procenta. Jeden procentní bod útlumu v Německu může přinést do ČR zpomalení kolem 0,5 procentního bodu," dodává Aleš Michl. 

 

Právě se děje

Další zprávy