Ceny potravin rostou raketovou rychlostí

hpv
8. 11. 2007 14:35
Podražilo i bydlení
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu oproti září o 0,6 procenta. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad. Důvodem je především rychlý růst cen potravin.

Podražilo i bydlení. Lidé si museli připlatit především za vodu, energii a paliva.

Meziroční růst spotřebitelských cen se v říjnu zrychlil na čtyři procenta ze 2,8 procenta v září. To je nejvíce od ledna 2002.

Tempo růstu inflace ale bude podle analytiků pokračovat. V lednu by podle nich mohla překročit pět procent

"My jsme čekali nárůst o půl procenta, trh o 0,4. Výsledku odpovídá zrychlení meziroční míry inflace ze zářijových 2,8 na 4 procenta," řekl Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Češi museli vydat více peněz především za zeleninu, jako jsou rajčata, okurky, lilek nebo papriky. Ty během měsíce podražily téměř o třetinu.

Přibližně o 15 procent se zvedlo mléko a máslo. Ceny stouply i u sýrů, během měsíce podražila téměř o třetinu. Zdražilo i pečivo. Naopak citrusy nebo jablka mírně zlevnily.

Tlak na domácí rozpočet

Zdražení energií pocítili nejvíce lidé, kteří odebírají zemní plyn. Jeho ceny stouply o 4,7 procenta. Za tuhá paliva si Češi připlatili přibližně o pět procent více.

Kvůli rekordním cenám ropy se zdražuje i nafta a benzín.

Analytici navíc očekávají, že výrazný růst cen za pohonné hmoty bude pokračovat. Barel ropy se tento týden dokonce přiblížil stu dolarům. Již nyní je však ropa na rekordních úrovních.

Během posledních dvanácti měsíců nejvíce zdražilo polotučné mléko, a to téměř o 40 procent. Dražší jsou i cigarety. Za ty musí kuřák zaplatit skoro o třetinu více než před rokem.

Platí se více i za bydlení. Nájemné za rok stouplo o 9,7 procenta. Přitom regulované nájmy stouply dokonce o 17 procent.

Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zrychlil na čtyři procenta z 2,8  procent v září. To je nejvyšší meziroční růst od ledna 2002.

Foto: Tomáš Adamec

Za kolik budeme příští rok nakupovat? Podívejte se

Ceny zboží a služeb rostou nejen v Česku, ale i v zahraničí. Meziročně stouply nejvíce v Lotyšsku (o 11,5 %) a Bulharsku (o 11,0 %). Nejméně naopak na Maltě (o 0,9 %). V Česku se meziročně zdražilo o čtyři procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 2,2 %, což je o 0,2 procentního bodu více než v září.

 

 

Právě se děje

Další zprávy