Za řízky zaplatíme více. Hrozí zdražení vepřového

ČTK ČTK
10. 12. 2012 17:24
V Česku jsou na novou směrnici chovatelé vesměs připraveni, jinde ale ne
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Vepřové maso by v důsledku nové evropské směrnice upravující podmínky chovu prasnic i růstu cen krmného obilí mohlo v Česku v novém roce podražit o deset až 20 procent.

Uvedl to ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal. Růst cen tradičně nejoblíbenějšího masa v Česku by podle něj měl být spíše postupný. Podle ministerstva zemědělství však bude vliv směrnice na cenu vepřového v tuzemsku zanedbatelný.

Poté, co letos v lednu začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích, stoupla v Evropě cena vajec. V Česku podražila až o 100 procent.

U chovu prasat se hlavní změna vyplývající ze směrnice týká březích prasnic, které se od ledna 2013 budou muset chovat ve skupině s ostatními prasnicemi, aby měly více prostoru než při odděleném chovu.

Zatímco v Česku v polovině roku podle ministerstva zemědělství (MZe) splňovalo požadavky směrnice 96 procent chovatelů, v některých státech EU tomu tak podle Stibala nebylo. "Ve spoustě zemí na západě byla ještě na začátku roku polovina chovatelů nepřipravena," podotkl. Své náklady na splnění předpisu podle něj tito chovatelé promítnou do cen. Část z nich navíc svou činnost ukončí, čímž klesnou stavy prasat, což také přispěje k růstu cen.

Také zřejmě klesnou stavy prasat

Agentura Reuters v květnu uvedla, že stavy prasat v EU by kvůli novému předpisu mohly klesnou až o desetinu. Unie by tak přišla o pozici čistého vývozce vepřového. Česko není již několik let ve vepřovém soběstačné, zhruba 40 procent ho v současnosti pochází z dovozu.

Chovatelům v současné době navíc komplikují situaci vysoké ceny obilovin, které jsou základním krmivem pro prasata. "Právě vzhledem k vysokým nákladům se dá spíše očekávat postupné zdražování, ačkoli ani určitý jednorázový nárůst po Novém roce není vyloučen," uvedl Stibal.

Ministerstvo zemědělství nepředpokládá, že by kvůli směrnici vepřové v Česku výrazněji zdražilo. "Můžeme stále potvrdit předpoklad, že zdražení vepřového masa z důvodu vstupu v platnost ustanovení o společném ustájení prasnic by po lednu 2013 mělo být zanedbatelné či nezaznamenatelné," řekla ředitelka odboru komunikace MZe Kateřina Böhnová.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se letos v listopadu prodával v českých obchodech kilogram vepřové pečeně s kostí v průměru za 116,50 Kč, a od ledna tak cena vzrostla asi o devět korun. Zdražení o pětinu by hypoteticky znamenalo zvýšení ceny o dalších více než 20 korun.

Investovalo se již dříve

Podle odhadů svazu tuzemští chovatelé, aby vyhověli unijním podmínkám, museli v předchozích šesti až sedmi letech investovat celkem až 750 milionů korun. "Z dlouhodobého pohledu sice změna bude mít pravděpodobně pozitivní vliv na ekonomiku, ale její návratnost je někde mezi 15 a 20 lety," poznamenal Stibal.

Zemědělci se obávají, že některé státy nebudou ve vymáhání dodržování směrnice na svých chovatelích tak důsledné, jako Česko. Tím by na trhu vznikla nekalá konkurence a ti, kdo skutečně investovali a chovy upravili, by byli znevýhodněni proti těm, kteří tak neučinili.

Stavy prasat v Česku loni klesly na nejnižší hodnotu od roku 1921, odkdy se sledují. Ke konci roku 2011 jich tuzemští zemědělci chovali 1,49 milionu, což bylo zhruba o pětinu meziročně méně. Roční spotřeba vepřového masa se v ČR v posledních letech drží kolem 40 kilogramů na osobu.

Podívejte se na tradiční českou zabijačku:

 

Právě se děje

Další zprávy