Za falešné dokumenty se firma dostala na černou listinu

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 3. 2011 10:48
Firma Stavoenergo při výběrovém řízení předložila falešná potvrzení
Petr Rafaj, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěžë
Petr Rafaj, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěžë | Foto: Stránky ÚOHS

Brno - Pokutu půl milionu korun a tříletý zápis na "černé listině" společností, které se nesmí ucházet o veřejné zakázky, uložil společnosti Stavoenergo Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Důvodem jsou padělaná potvrzení Finančního úřadu a Okresní správy sociálního zabezpečení, které firma předložila jako doklad své kvalifikace při výběrovém řízení na veřejnou zakázku na kanalizaci v obci Baška na Frýdecko-Místecku za 225 milionů korun.

"Uchazeč o veřejnou zakázku předložil k prokázání základních kvalifikačních předpokladů doklady o bezdlužnosti, které v zásadních údajích neodpovídaly skutečnosti a nebyly vydány orgány, jejichž jménem byly údajně vystaveny. Tato skutečnost měla vliv na posouzení kvalifikace dodavatele," uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Ačkoliv falešné dokumenty prokazovaly opak, měla firma v době, kdy doklady výběrové komisi poskytla, nejen daňové nedoplatky, ale dlužila státu také na sociálním pojištění, kde měla navíc platit penále.

Kromě pokuty umístil úřad Stavoenergo na takzvaný blacklist, nesmí se tedy po tři roky ucházet o žádnou veřejnou zakázku, tedy ani některou z menších zakázek, na které není vypisováno výběrové řízení.


 

Právě se děje

Další zprávy