Za bankovní poplatky dávají Češi více než zbytek světa

Ekonomika Ekonomika, Red Eko
15. 4. 2009 6:30
Loni stály bankovní služby běžného klienta v Česku 188 korun měsíčně
poplatky
poplatky | Foto: www.bankovnipoplatky.com

Praha - Bankovní poplatky jsou v Česku vyšší, než činí evropský i světový průměr. Loni stály služby českých bank běžného klienta celkem 188 korun měsíčně. V zemích eura to přitom bylo 158 korun, ve světě pak ještě o dvě koruny méně.

Vyplývá to z bankovní studie World Retail Banking Report 2009 poradenské firmy Capgemini. Ta vycházela z ceníků České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, GE Money Bank a UniCredit Bank. Tyto banky drží čtyři pětiny všech vkladů.

Zatímco v Česku ceny bankovních služeb loni meziročně stouply o tři procenta, v eurozóně o více než šest procent klesly. Ceny bankovních služeb eurozóny však zkreslil prudký pokles poplatků v Irsku a Španělsku - bez těchto dvou států by ceny meziročně mírně rostly, upozornil šéf finančních služeb Capgemini Jiří Briford.

V evropských zemích, které ještě nezavedly euro, vyšly bankovní služby loni klienta v průměru na 170 korun, tedy meziročně o 1,6 procenta více. Briford doplnil, že v několika státech jsou poplatky vyšší než v Česku, které to jsou, však neuvedl.

Češi pro nižší výdaje příliš nedělají

Jak dále Briford upozornil, na českém trhu sice jsou banky s velmi nízkými, nebo i nulovými poplatky, ale klienti k nim přecházejí v malé míře. Lidé rovněž málo chodí do bank a snaží se získat výhodnější podmínky.

"Jsou tady banky, ať starší na trhu, nebo relativně čerstvě nastoupené, které mají nulovou politiku, co se týče poplatků, a nám občanům nic moc nebrání, abychom k nim přešli," řekl Briford.

V Česku studie vycházela ze základních sazeb hlavních českých bank a například bankovní balíčky nezahrnula.

Evropě chybí u poplatků logika 

V západní Evropě jsou poplatky v průměru nižší, ovšem například v Británii vyjde blokace ztracené karty na desetinásobky toho, co stojí v Česku. Ve Švédsku je zase účet zdarma, ale banky si své příjmy vyberou z platebního styku. "V Evropě není u poplatků bank žádná logika, žádný jednotný model," podotkl Briford.

Čtěte také:
Nejabsurdnější poplatek chtějí banky za nadměrný vklad

Foto: Aktuálně.cz

Problémy s výší poplatků mají nyní USA. Vyšetřování kvůli zvyšování úrokových sazeb a poplatků teď totiž hrozí americkým bankám, které obdržely peníze z programu stabilizace finančního systému TARP. Informoval o tom list Wall Street Journal.

"Lidé, kteří přispěli na aktivity bank prostřednictvím dolarů z daní, jsou stejní lidé, kteří přispívají k vysokému zisku bank ze spotřebitelských úvěrů," řekla WSJ v rozhovoru předsedkyně kongresového výboru Elizabeth Warrenová. "V tomto smyslu vlastně chceme po daňových poplatnících, aby platili dvakrát," podotkla

Konkurence se vyostřuje, čeká se pokles

Od roku 2005 se cena základních bankovních služeb celosvětově snižuje každý rok v průměru o 1,2 procenta. Klienti stále více využívají pro komunikaci s bankou internet nebo mobil, existuje tlak regulačních orgánů a asociací na jasné stanovení cen a konkurence se přiostřuje.

Capgemini tak očekává v příštích pěti letech další pokles.

Studie pokrývá celkem 203 bank z 26 zemí a vychází z cen 23 produktů a služeb každodenní potřeby čtyř oblastí - vedení účtu, platby, hotovostní operace a mimořádné služby (například blokace karty). Celosvětově v průměru tvoří polovinu všech tržeb poplatky za platby a čtvrtinu za vedení účtu.

 

Právě se děje

Další zprávy