Za auto zabavené policií se leasingové splátky platí

Tomáš Fránek
13. 6. 2008 15:50
Soudy se nemohly shodnout, zda musí majitel platit

Brno - To, že policie zabaví auto s neplaceným leasingem, nezbavuje nájemce aut povinnosti platit splátky podle uzavřené smlouvy. A není důležité, že auto nemohou nájemci využívat.

Nejvyšší soud tak s definitivní platností rozhodl spor, který je důležitý i pro další podobné případy - leasingové smlouvy totiž na takovou možnost nepamatují.

Nemusí platit

V posuzovaném případě šlo o spor mezi společnosti GE Money Auto a ženou, která měla od firmy auto na leasing. Policie ale auto kvůli podezření, že sloužilo ke spáchání trestního činu zabavila.

Leasingová společnost proto chtěla po ženě, aby jí doplatila přes 210 tisíc a to přesto, že auto nemohla využívat.

A v prvních dvou kolech sporu firma úspěšná nebyla. Obvodní i městský soud v Praze rozhodly, že firma nemá na doplacení 210 tisíc korun nárok. Zabavení auta policií soudci označili za vstup veřejné moci do soukromoprávního vztahu.

"Požadavek žalobkyně (leasingová společnost) na zaplacení splátek po zajištění vozidla policií není důvodný," uvedli soudci s tím, že zásah policie znemožnil povinnost platit leasingové splátky.

Firma se ale obrátila na Nejvyšší soud. "Nemožnost užívání vozidla a jeho zajištění policií je překážkou způsobenou okolnostmi výlučně na straně žalované (ženy, která měla auto na leasing)," uvedla společnost v dovolání.

Ale musí, řekli soudci

Nejvyšší soud dovolání vyhověl.  Podle soudců riziko za užívání auta na leasing nese nájemce vozu.

"Proto situaci, kdy žalovaná byla povinna vydat vozidlo (předmět leasingu) policii podle trestního řádu nelze pokládat za skutečnost, na jejímž základě se plnění z předmětné leasingové smlouvy stalo nemožným," rozhodli soudci.

"Žalovaná je proto povinna platit leasingové splátky po dobu trvání leasingu," uvedl senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Janem Huškem.

Soudci dodali, že odebráním auta nedošlo ze strany GE Money Auto ke znemožnění plnění leasingové smlouvy.

 

Právě se děje

Další zprávy