Z pomazánkového másla se stane "tradiční pomazánkové"

ČTK ČTK
14. 2. 2013 16:36
Název výrobku by se měl změnit zhruba v polovině letošního roku
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: a7b

Praha - Pomazánkové máslo by se nově mělo jmenovat Tradiční pomazánkové. Název výrobku by se měl změnit zhruba v polovině letošního roku. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Přejmenování tradičního výrobku v polovině října Česku nařídil Soudní dvůr EU. Podle něj se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.

Ministerstvo zahájilo podle mluvčího legislativní proces novelizace vyhlášky, která problematiku názvu upravuje. "Novela zároveň stanovuje jeho název jako 'tradiční pomazánkové', což je název, který vzešel z jednání s nevládními organizacemi," uvedl Žáček. Návrh aktuálně prochází vnějším připomínkovým řízením.

Konkrétní termín pro přejmenování lze předpokládat asi v polovině roku 2013, sdělil ČTK Žáček. Změnu názvu budou podle něj muset dodržovat všichni výrobci, jinak jim bude hrozit pokuta ze strany dozorových orgánů.

Milan Teplý, ředitel Madety, která je jedním z tuzemských výrobců produktu, dnes novinářům řekl, že o přesném názvu pro jejich výrobek teprve společnost přemýšlí. Rozhodnutí o zakázání názvu pomazánkové máslo považuje za nesmyslné. "Je to pitomost, my budeme vyrábět stále dál pomazánkové máslo," řekl.

Madetu dnes navštívil prezident Václav Klaus. Ten považuje změnu názvu pomazánkového másla za směšnou a nedůstojnou. "Jestli jsme takhle klesli, že se budeme prát o tyhle věci a podstatné věci nechávat mimo, tak je to falešná hra, kterou já jsem vždycky neměl rád," řekl novinářům.

 

Právě se děje

Další zprávy