Z drogerií Teta hromadně odcházejí prodavačky

ČTK ČTK
2. 7. 2013 13:12
Manažeři na ně údajně tlačí, aby podepisovaly směnky za manka vzniklá krádežemi
Drogerie Teta (ilustrační foto).
Drogerie Teta (ilustrační foto). | Foto: Drogerie TETA

Praha - Desítky prodavaček a vedoucích některých pražských drogerií Teta údajně podávají hromadně výpovědi. Stěžují si, že na ně manažeři tlačí, aby podepisovali směnky za manka vzniklá krádežemi zboží. Na některých prodejnách tyto dluhy činí i více než 100 tisíc korun. Zaměstnanci řetězce mají podepsané dohody o hmotné odpovědnosti. Napsal to server iDnes.cz. Firma nátlak odmítá, podle ní jde o čistě pracovně-právní spor.

"Bylo nám výslovně vyhrožováno ze strany oblastních manažerů, že pokud směnku nepodepíšeme, máme okamžitou výpověď s paragrafem a bude nám děláno ze života peklo v tom smyslu, že nám budou dávat vytýkací dopisy za nic, abychom přišli o práci, že nám budou jezdit neustále na kontroly a brát nám osobní ohodnocení," cituje server jednu ze zaměstnankyň řetězce Teta.

Podle zaměstnanců na prodejnách chybí ochranka, která by krádežím zabránila. V řadě případů ale zboží odcizí i prodavačky, píše server.

Společnost p.k.Solvent, majitel stovek drogerií Teta v Česku, popsaný nátlak na zaměstnance ale popírá. "Snažíme se standardně si zajistit naše pohledávky za inventurním rozdílem, za který má personál hmotnou zodpovědnost. Způsob zajištění pohledávek za zjištěným inventurním rozdílem je plně v souladu s platně uzavřenými dohodami o hmotné odpovědnosti personálu," uvedl mediální zástupce drogerií Teta Michal Donath.

Na některých pražských prodejnách se údajně manko blíží i k 200 tisícům korun, které si zloději ve zboží odnesli za půl roku. Firma přitom toleruje ztratné do půl procenta.

"p.k.Solvent provozuje 350 vlastních prodejen. Celkový objem ročních ztrát z krádeží činí přibližně 14 milionů korun, tedy asi 40 tisíc korun na prodejnu. Naprostá většina prodejen se tedy vejde do 0,5 procenta ztratného," dodal Donath. Podle něj bude ve sporu muset rozhodnout nezávislý soud.

 

Právě se děje

Další zprávy