Vývozci bojují úspěšně se silnou korunou

Dušan Klimeš
6. 12. 2006 9:30
Praha - Dalším překvapivě vysokým přebytkem skončil říjnový obchod. Česko vyvezlo zboží o 4,4 miliardy korun dražší, než přivezlo.
Foto: Reuters

Analytici přitom ve svých odhadech čekali přebytek 3,7 až pět miliard korun. Tento výsledek patřil tedy k těm lepším a dosáhl historicky nejlepší říjnové hodnoty.

České ekonomice se daří. Vývoz i dovoz oproti loňsku vzrostl o téměř dvacet procent a obě hodnoty tak dosáhly historického rekordu. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

"Dobrou zprávou je, že i přes vysokou srovnávací základnu z minulého roku si zahraniční obchod dokázal udržet svoji dynamiku," říká Vladimír Pikora z Next Finance.

Automobilky vpřed

Velkou zásluhu na dobrých výsledcích přitom má vývoz dopravních prostředků, tedy aut. K největším vývozcům automobilů patří především mladoboleslavská Škoda, které se letos podařilo vyrobit již půl milionu automobilů, a kolínská montovna TPCA.

A to vše navzdory silné koruně. Ta dává v posledních týdnech a měsících vývozcům zabrat, protože láme jeden rekord za druhým. Exportéři pak méně inkasují za zboží, které prodají za hranicemi.

Kontehnery. Ilustrační foto
Kontehnery. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Za poslední dva týdny posunula svoji cenu hned čtyřikrát, aktuálním rekordem je 20,97 koruny za jeden americký dolar.

Naopak pozitivní vliv koruny byl vidět u obchodu s ropou. Poprvé od listopadu 2004 se totiž snížil schodek a dosáhl 1,7 miliardy korun.

"Příznivě bilanci ovlivnilo zlevnění ropy o třináct procent během tří měsíců, o výborných výsledcích exportu aut a elektroniky ani nemluvě," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Našlápnuto na rekord

Celkově by letos mohl rozdíl exportu a importu skončit v rekordních číslech. Analytici se shodují, že letos se z České republiky vyveze o 39 miliard více než se doveze.

Vyvážet se českým výrobcům dařilo především v rámci Evropské unie, kam vývoz předčil dovoz o 31,3 miliardy korun. Ke zbytku světa byl poměr opačný a saldo bylo v záporu 26,9 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy