Vývoz: druhý nejlepší výsledek historie

Dušan Klimeš
3. 11. 2006 11:45
Praha  - Čeští exportéři se dokáží poprat s nepřízní koruny i s konkurencí. ČSÚ zveřejnil jejich zářijovou bilanci - je úspěšná.
Foto: Reuters

Když se koruna dostávala pod třicet korun za euro, svazy exportérů se bouřily, že to nemohou vývozci vydržet a že začnou postupně krachovat.

Nestalo se. Z pohledu zahraničního obchodu máme za sebou nejlepší září v historii. Podnikatelé totiž dokázali vyvézt zboží v hodnotě o 7,5 miliardy vyšší, než za kolik se přivezlo.

"Potvrdilo se, že koruna může nadále posilovat, protože její kurz zatím exporty nebrzdí," myslí si Vladimír Pikora z Next Finance.

Silná měna je vždy strašákem pro vývozce. Inkasují v zahraničních měnách a posilující koruna pro ně znamená menší tržby.

Kontehnery. Ilustrační foto
Kontehnery. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Království automobilů

Co se týče vývozu, Česko se zřejmě brzy stane synonymem pro automobil. Tento artikl skutečně táhne export a na zářijovém výsledku se podílel celými čtyřiceti procenty.

Česko má nyní našlápnuto k tomu, aby za celý letošní rok vykázalo historicky nejvyšší přebytek zahraničního obchodu, který by překonal hranici čtyřiceti miliard.

Horší závěr

Za devět měsíců letošního roku vývoz převyšuje dovoz dokonce o 41,4 miliardy korun. Jenže v posledních třech měsících se budou dovozci činit a bilanci České republice "pokazí".

Foto: ČT24

"Import nyní nabere na síle. V říjnu a listopadu se k nám dováží tuny dárků na Vánoce, na které se již těší obyvatelstvo s největší kupní silou v historii země," říká analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Největší brzdou mnohem vyšších přebytků je ale drahá ropa. Její cena jen letos vzrostla o čtvrtinu a působí tak vrásky všem výrobcům. Ale blýská se na lepší časy, ropa se drží kolem šedesáti dolarů za barel a zahraniční obchod by tak mohl zaznamenat ke konci roku skvělý výsledek.

 

Právě se děje

Další zprávy