Výrobci počítačů obnovují žně. Prodeje stouply o 27%

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 4. 2010 12:10
Světový trh s počítači prožívá oživení, o kterém si ekonomika může nechat jen zdát.
Mini notebooky představují stále větší podíl na počtu prodaných počítačů.
Mini notebooky představují stále větší podíl na počtu prodaných počítačů. | Foto: Alza.cz

Stamford - Vánoční utrácení ještě ani nebylo zapomenuto, náznaky oživení světové ekonomiky jsou jen opatrné, ale lidé už se vrhli na nákup počítačů, jako by byl s krizí amen. Za první tři měsíce letošního roku vzrostl celosvětově prodej počítačů o 27,4 procenta v porovnání s prvním kvartálem loňského roku.

Prodejci poslali novým majitelům 84,3 milionů osobních počítačů. Uvedla to společnost Gartner s tím, že její odhad růstu byl o 5 procent nižší.

"Tento nečekaně silný růst způsobilo silné oživení trhu v regionu Evropa, Blízký východ a Afrika, který v prvním čtvrtletí rostl o 24,8 procenta," vysvětlil Mikako Kitagawa, hlavní analytik společnosti Gartner.

Světovou jedničkou v prodejích zůstal i v letošním prvním čtvrtletí Hewlett Packard, ale růst této značky byl pod úrovní nárůstu celkového prodeje. Naopak nejúspěšnější značkou prvních tří měsíců letošního roku byl Asus - zvýšil totiž prodej o 114 procent v meziročním srovnání.

Některé značky si polepšily i o polovinu

Více než o polovinu si polepšili Lenovo a Acer, pozici HP jako jedničku v počtu prodaných kusů však zatím nikdo z nich neohrožuje.

Rostoucí poptávku v regionu Evropy, na Blízkém východě a v Africe živili především spotřebitelé, kteří měli zájem zejména o přenosné počítače. Stále větší podíl na prodejích ale mají i mini notebooky.

V oblasti firemních prodejů zachraňovaly podle analytiků Gartner situaci malé firmy. Právě u nich čekají odborníci další zlepšování. "Budoucnost vypadá pozitivně, protože tyto firmy začínají obměňovat starší počítače a budou přecházet na Windows 7," vysvětlil analytik Ranjit Atwal.

 

Právě se děje

Další zprávy