Výrobci autobusů Iveco Czech Republic loni klesly tržby

ČTK ČTK
25. 6. 2013 10:19
Výsledek se zhoršil hlavně kvůli dražším komoditám a ekonomické nejistotě
Foto: Iveco

Vysoké Mýto - Společnost Iveco Czech Republic loni utržila přes 11 miliard korun, meziročně podniku klesly tržby zhruba o 2,7 procenta.

Vysokomýtský výrobce autobusů naopak vykázal vyšší zdaněný zisk, z předloňských 751 milionů korun na 951 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy podniku.

Podnik loni vyrobil 2773 autobusů, což je o 199 kusů vozidel méně než předloni. Už dříve generální ředitel Pavel Pachovský uvedl, že vzhledem k celkové tržní a ekonomické situaci podnik hodnotí výsledky pozitivně a z pohledu výroby jde o třetí nejúspěšnější rok v novodobé historii firmy.

Loňské výsledky ovlivnil výkyv cen komodit. Například cena oceli vzrostla v prvním čtvrtletí o 14 procent a teprve potom postupně klesala na hodnotu předloňského roku. Podobné to bylo s cenou hliníku. V první čtvrtině roku byla vyšší o sedm procent. Naopak cena mědi byla stabilní. Iveco je navíc hlavně exportní firmou, takže nese citlivě i kurzové výkyvy.

Příliš utrácet se nebude ani letos

Iveco loni dodalo vozy do 29 zemí, sedm procent produkce skončilo v tuzemsku. Tradičně nejvíc vozů směřovalo na trhy v západní a severní Evropě. Největší podíl připadl na Francii, mezi dalšími vývozními zeměmi byla Itálie, Německo, Slovensko, Rakousko, Benelux nebo Dánsko. Podíl produkce se zvyšuje v severských státech.

"Úspory v oblasti státních, městských rozpočtů pro dopravní podniky a ekonomická nejistota pro soukromé dopravce bude i nadále ovlivňovat chování zákazníků v roce 2013 a velká část klientů bude nadále váhat s rozhodnutím o nových investicích a obnově vozového parku," uvádí se ve výroční zprávě.

Mezi neoblíbenější modely patří autobus Crossway Low Entry, který je z části nízkopodlažní. Jejich prodej by mohl růst v severních zemích. Ve Francii se uplatňuje i Crossway Recreo.

Foto: Karosa B732 dojela naposled na konečnou

 

Právě se děje

Další zprávy