Vypraví Sunny Days již prodané zájezdy? Odborníci tápou

Monika Horáková
1. 2. 2010 15:46
Právnický rozbor poskytne pojišťovna Generali možná ještě dnes.

Praha - Situaci kolem cestovní kanceláře Sunny Days nadále provázejí nejasnosti. Kanceláři v neděli skončilo pojištění, a nemůže proto prodávat další zájezdy koncovým klientům. Zda ovšem může vypravit zájezdy, které byly prodány ještě před skončením pojištění, o to se nyní vedou spory.

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes informovalo, že vydalo podnět na zrušení živnostenského oprávnění cestovní kanceláře Sunny Days. Poté bude společnost oprávněna prodávat zájezdy pouze jiných cestovních kanceláří.

Některé zájezdy však byly prodány ještě před skončením pojistné smlouvy. Například v neděli mají klienti Sunny Days odletět do Egypta. Zde se v současné době nachází zhruba padesát dalších klientů kanceláře.

Zatímco spolumajitel Sunny Days Ridha Ben Ahmed je odhodlaný nedělní zájezd pro klienty zajistit, odborníci si nejsou jisti, zda na to má právo.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury lze zájezd vypravit, neboť cestovní kancelář zůstává cestovní kanceláří až do okamžiku odebrání živnostenského oprávnění. Zrušení živnostenského oprávnění však pravděpodobně proběhne v nejbližších dnech.

Mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Martin Ayrer se nejdříve vyslovil proti uskutečnění prodaného zájezdu. Pak však dodal, že vše záleží na domluvě mezi Sunny Days a pojišťovnou Generali, která cestovní kanceláři pojištění v neděli ukončila. Generali by totiž musela řešit případné problémy klientů během zájezdu. 

Mluvčí pojišťovny Jiří Cívka zatím nezná řešení. Problémem, který se v historii českého turismu pravděpodobně zatím nikdy nestal, se nyní zabývá právnické oddělení pojišťovny. Odpověď by měla být podle Cívky známa ještě dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy