Vlastník TV Nova: Tržby klesají, musíme šetřit

Ekonomika Ekonomika
25. 2. 2009 16:54
Samotná Nova ale vykázala rekordní tržby
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Majitel televize Nova, společnost CME, loni prodělala výrazně více, než se čekalo. Firmě klesají i tržby.

A firma dnes uvedla, že nyní nemůže kvantifikovat budoucí tržby, podle agentury Bloomberg kvůli "zhoršenému výhledu". Tržby společnosti poklesly, ukrajinské tržby utrpěly "dramatickým" propadem trhu. CME také uvedla, že bude šetřit a její náklady se letos sníží o dvacet procent.

Čistá ztráta firmy dosáhla 323,3 milionu dolarů (7,1 miliardy Kč) proti zisku 73 milionů dolarů před rokem. Meziročně to znamená, že se tržby CME snížily o tři procenta na 291,5 milionu dolarů.

Analytici podle ankety agentury Reuters čekali ve svých nejpesimističtějších odhadech ztrátu 246,4 milionu dolarů. Propad byl způsoben hlavně odpisem 336,8 milionu USD u stanic na Ukrajině a v Bulharsku.

Televize Nova má ovšem za sebou narozdíl od svého majitele nejlepší rok své historie. Podle oficiálních čísel její mateřské firmy CME zvýšila Nova v roce 2008 tržby o 35 procent na 376,5 milionu dolarů.

Rovněž zisk před zdaněním, úroky a amortizací (EBITDA) dosáhl rekordní výše 208,7 milionu dolarů, což představuje nárůst o 52 milionů dolarů. Informuje o tom čtvrteční vydání E15.

Podle šéfa CME Adriana Sarbua bude letošní rok těžký, protože na hospodaření bude působit nepříznivá makroekonomická situace. "Očekáváme však, že naše vůdčí pozice vyjde ze současné ekonomické krize nenarušena a že se vrátíme na dráhu růstu," řekl Sarbu.

Ten zatím pochválili situaci v Česku. "Jsem zvláště spokojen s naším výkonem v České republice a Rumunsku, které zaznamenaly své nejlepší výsledky. V Chorvatsku máme nejvyšší růst sledovanosti a tržeb," uvedl Sarbu.

Společnost CME vlastní stanice Nova, Nova Cinema a Nova sport. Firma vedle Česka působí na Slovensku, v Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Rumunsku a na Ukrajině. Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.

Akcie CME, které se obchodují na pražské burze, za poslední rok ztratily přes 90 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy