Vláda schválila superdaňový úřad

Ekonomika Ekonomika
3. 11. 2008 14:39
Výběr daní, cel a pojištění by měla zastřešit jediná instituce
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Budeme mít jediný úřad pro výběr všech daní, cel i pojištění? Vláda dala návrhu zelenou.

"Přineslo by to obrovskou administrativní úsporu," slibuje si od reformy její předkladatel, ministr financí Miroslav Kalousek. Novela má zavést speciální úřad, který sjednotí výběr peněz. O ten se dosud dělí finanční úřady, správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny a celní správa.

Podle vlády nový úřad přinese méně byrokracie, ale i pracovních míst. Pro běžného občana bude případná reforma znamenat především méně papírování, veškeré odvody totiž bude možné podat na jednom papíře v jednom místě.

Zprávu o schválení projektu uvítala i Hospodářská komora České republiky. "Vítáme tento návrh, prorože díky němu by se zaměstnavatelé vyhznuli odvodům na tři různé instituce: na finanční úřad, na zdravotní pojišťovnu a na správu sociálního zabezpečení a trojnásobnému každoměsíčnímu vykazování hrubé mzdy u každého zaměstnance," uvedl její prezident Petr Kužel.

Plánované úspory s sebou nicméně ponesou také rušení pracovních míst některých úředníků. Projekt navíc vyžaduje rozsáhlou modernizaci technického vybavení příslušných úřadů, a bude tedy finančně velmi náročný.

Ministr Kalousek chce pro svůj projekt hledat podporu i u opozice, již nyní je totiž jisté, že vznik nového úřadu zasáhne i do dalšího volebního období.

 

Právě se děje

Další zprávy