Víra Čechů v penzijní systém uvadá, nevěří mu 48% lidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 11. 2010 10:48
Průzkum zjistil, že jen 35 procent Čechů počítá s tím, že bude mít v důchodu dostatečný příjem.
Víra v zajištěné pohodlné stáří se v Česku vytrácí. Ilustrační foto.
Víra v zajištěné pohodlné stáří se v Česku vytrácí. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Vyžít jen s důchodem nebude asi žádná legrace. Uvědomuje si to stále více Čechů. Téměř polovina z nich očekává, že v důchodu bude jejich příjem nedostatečný. V reprezentativním průzkumu to zjistila společnost Axa.

Optimistů, kteří očekávají, že jejich příjmy budou po odchodu z pracovního života dostatečné, bylo mezi respondenty 35 procent. To je o 13 procentních bodů méně než před dvěma lety, což nepochybně ukazuje na slábnoucí důvěru v penzijní systém v Česku.

Určitý vliv má i minulost Česka. Obecně se totiž obyvatelé bývalého východního bloku staví k důchodovým vyhlídkám pesimističtěji než obyvatelé západní Evropy.

"Češi vidí své stáří z finančního hlediska mnohem černěji než lidé ze západoevropských zemí, kde je 53 procent lidí přesvědčeno, že budou mít v důchodu dostatečný příjem," uvedl Mojmír Boucník, viceprezident Asociace penzijních fondů ČR a finanční ředitel skupiny AXA pro ČR a SR. Dodal, že například v Polsku očekává dostatečný příjem jen 21 procent lidí.

Do důchodových příjmů se kromě penze od státu započítávají i úspory nebo příjmy z penzijního připojištění.

Podle dřívějších průzkumů vedla krize Čechy k důslednějšímu spoření. Pravidelně své peníze ukládá 67 procent z nich, penzijní pojištění si platí 36 procent Čechů. Nejpopulárnějším nástrojem je však i nadále stavební spoření, kterému dává přednost 52 procent těch, kdo si peníze stranou ukládají.


 

Právě se děje

Další zprávy