Vietnamci spustili v Česku vlastní slevový portál

ČTK ČTK
28. 12. 2011 17:55
Web obsahuje i diskusní fórum nebo zprávy
Letní slevy. Ilustrační snímek
Letní slevy. Ilustrační snímek | Foto: Simona Holecová

Praha - Vietnamská komunita v České republice spustila vlastní slevový server Cungmua.eu, na kterém si nyní lidé mohou objednat například oblíbenou vietnamskou polévku Pho se slevou 90 procent.

Českou verzi web zatím nemá a kromě slevových nabídek obsahuje také zprávy a diskusní fórum. Informuje o tom server MoneyMAG.cz. Popularita slevových serverů v Česku od loňska rychle roste a už jich na tuzemském internetu funguje zhruba 250.

"Za webem stojí vietnamská obchodní společnost působící ve Vietnamu a Číně, která postupně rozšiřuje své aktivity do dalších zemí. Kromě Česka mají pobočku i v Turecku," uvedl MoneyMAG.cz.

Firmu vlastní Vietnamci

V nabídce slevového portálu Cungmua.eu je také například kosmetický přípravek Oriflame nabízený pod názvem "Tender Care-Zázračný kelímek" se slevou 55 procent či značkové parfémy Hugo Boss a Lanvin, které lze také pořídit za zhruba poloviční cenu.

V kontaktních údajích slevového portálu Cungmua.eu je uvedena společnost CUNGMUA.EU, která sídlí v Praze-Libuši poblíž asijské tržnice Sapa. Firmu vlastní vietnamští podnikatelé.

Podívejte se na reportáž z vietnamského areálu Sapa

Slevové servery se v Česku staly hitem loni na jaře a od té doby jim prudce rostou tržby. Loni obor slevových portálů podle dřívějšího odhadu Michala Hardyna z internetového srovnávače slev SlevyDnes.cz. vykázal tržby na úrovni 400 milionů korun. Letos někteří odborníci odhadují nárůst tržeb z hromadných internetových slev na tři až čtyři miliardy korun.

Třetí nejpočetnější menšina

Systém hromadných slev funguje tak, že snížení ceny obchodníci či poskytovatelé služeb dají poté, co si produkt zakoupí stanovený počet zákazníků. Lidé získají výrazné slevy a podnikatelé zase zaplní volné kapacity svých služeb nebo prodají zboží starších kolekcí.

Po Slovácích a Ukrajincích jsou Vietnamci v Česku třetí nejpočetnější menšinou. Podle údajů Českého statistického úřadu mělo například v roce 2007 povolení k pobytu v ČR více než 45 000 Vietnamců, kteří se věnují hlavně obchodu. Podle některých odhadů na tuzemském trhu provozují už 19 000 až 20 000 prodejen.

 

Právě se děje

Další zprávy