Vídeň bude mít první energeticky nulový hotel na světě

Ekonomika Ekonomika
6. 7. 2009 17:00
Budoucí nulový hotel má na střeše levandulovou plantáž.

Vídeň - Ekologické standardy v bydlení jsou zřejmě v módě. Vliv na to možná má i úspora, kterou nízkoenergetické domy umožňují.

A od letošního podzimu nemusí ze svých požadavků na ekologické ubytování slevovat ani návštěvníci Vídně.

Od února totiž v rakouské metropoli vzniká nové křídlo tříhvězdičkového hotelu Stadthalle. Po dostavbě letos na podzim se stane prvním energeticky nulovým hotelem na světě.

"Vše je vypočítáno tak, že od prvního poschodí až k půdě bude dům na pasivní úrovni ve spotřebě energie. O zásobování energií se postarají pumpy spodní vody, fotovoltaické a solární zařízení, na střeše budou dvě větrná kola, vyvinutá v souladu s městskou architekturou," uvedl Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Tříhvězdičkový hotel se však k ekologickým standardům hlásí už nyní, ještě před dostavbou nulové části.

V případě příznivého počasí se o ohřev vody pro potřeby celého hotelu postará 130 čtverečních metrů solárních panelů. Veškerá zeleň je zalévána dešťovou vodou zachycovanou na střeše do obrovských nádrží.

A "zelený" je hotel i při pohledu do dvora. Celá fasáda je obrostlá zelení a na plochých střechách některých částí hotelu roste levandule. Její plantáž je tady největší v celé Vídni.

 

Právě se děje

Další zprávy