Vaječná jízda pokračuje: Teď podraží i pečivo

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
22. 3. 2012 13:30
Svaz pekařů: Malým provozům hrozí likvidace, obáváme se unifikace pečiva
Foto: Ahold Slovakia

Praha - Dražší vejce by se již brzy měla projevit v cenách cukrářských a pekařských výrobků. Podle Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR je to téměř jisté.

"Stávající situace může zasadit pekařům a zejména cukrářům opět citelnou ránu," komentuje vývoj na trhu předseda svazu Jaromír Dřízal.

Podle něj se pekařský a cukrářský obor dlouhodobě potýká s neustálým růstem nákladových položek, jako jsou pšeničná a zejména žitná mouka, olej, máslo, mák, cukr, energie, pohonné hmoty či potravinářské obaly.

Reálně tak hrozí, že především malé a střední provozy budou nuceny svou činnost ukončit.

"Pokud by krachovali malí pekaři a cukráři, trh by byl ochuzen o místní a regionální speciality a zvýšil by se prodej "unifikovaných" výrobků a podíl dopékaných mražených polotovarů v marketech," pokračuje Dřízal.

Cena vajec podle statistik Českého statistického úřadu vzrostla z 2,74 koruny za kus v druhém týdnu roku 2012 až na 5,11 koruny za kus v jedenáctém týdnu.

Podobně začala růst také cena vaječné melanže, která se používá pro výrobu většiny pečiva. Podle šetření svazu vzrostla o více jak čtyřicet procent, z původních 45 korun za kilo na současných 65 korun.

Větších pekáren by se zatím zdražování vajec dotknout nemělo. Dodávky melanže mají totiž nasmlouvány v dlouhodobějších kontraktech. Nicméně ani ony nevylučují, že by výhledově ceny musely upravovat.

"Zatím se nás přímo problém s nedostatkem vajec nedotkl, do budoucna to ale nemůžeme vyloučit," řekl online deníku Aktuálně.cz před dvěma týdny výkonný ředitel pekárenské společnosti PENAM David Huzlík.

 

Právě se děje

Další zprávy