V Česku ubývá nezaměstnaných rychleji než v EU

mič, čtk
3. 7. 2007 11:19
EU má 7 procent lidí bez práce, Česko 5,7 procenta
Ilstrační foto
Ilstrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Česko je v boji s nezaměstnaností úspěšnější než průměrná země Evropské unie. Za poslední rok podle Eurostatu klesla v Česku nezaměstnanost o 1,6 procentního bodu, zatímco v celé EU jen o jeden procentní bod.

Česko má nyní 5,7 procenta nezaměstnaných (před rokem mělo 7,3), EU sedm procent (před rokem měla 7,9 procenta). V květnu jak v tuzemsku, tak v EU nezaměstnanost shodně klesla o desetinu procentního bodu.

Nezaměstnanost v EU se dostala nejníže od roku 1996, kdy Eurostat začal o nezaměstnanosti v této podobě informovat.

Metodika Eurostatu se mírně liší od postupu, který pro zjištění počtu lidí bez práce používají české úřady. Dokonce i ty se  navzájem neshodují.

Na Slovensku dvakrát více

Český statistický úřad měří počet lidí bez práce takzvanou ILO metodou. Ta předpokládá nejen to, že občan nemá práci, ale že je schopen a ochoten do dvou dnů do práce nastoupit. Naproti tomu ministerstvo práce a sociálních věcí počítá všechny lidi bez práce.

Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle obou statistik se nezaměstnanost drží pod 6,4 procenty a v poslední době stále klesá.

Výrazně snižuje počet lidí bez práce také Slovensko. To mělo v květnu nezaměstnanost 10,8 procenta, což je stejně jako v dubnu, před rokem ji ale podle metodiky Eurostatu mělo na 13,6 procenta.

 

I přes očividné zlepšení je slovenská nezaměstnanost stále nejvyšší v celé Evropské unii.

Evropská unie v nezaměstnanosti dál zaostává za svými dvěma největšími rivaly, tedy Spojenými státy a Japonskem. Zatímco v USA byla v květnu míra nezaměstnanosti 4,5 procenta, v Japonsku činila 3,8 procenta.

Ze všech zemí EU mělo nejnižší nezaměstnanost Nizozemsko, kde byla pouze 3,2 procenta. V Dánsku byla o desetinu procentního bodu vyšší a v Irsku činila 4,1 procenta.

Vysokou nezaměstnanost má vedle Slovenska i Polsko, v jeho případě je ale zlepšení nejvýraznější ze všech. Loni měli Poláci míru nezaměstnanosti 14,2 procenta, teď mají 10,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy