V Česku přibývá benzínek, staví hlavně velcí hráči

mch
17. 12. 2007 9:45
Podle evidence je v Česku 2700 klasických stanic.

Praha - Počet čerpacích stanic v Česku se neustále zvyšuje. Je skoro pravidlem, že přední petrolejářské firmy skupují pumpy malých soukromníků a zároveň staví nové čerpací stanice.

Podle informací Hospodářských novin používají tuto taktiku především největší prodejci na pumpařském trhu - Benzina, OMV, Shell a Agip.

Společnost Shell má v Česku celkem 175 čerpacích stanic, z toho jen letos získala pod svou značku patnáct nových pump. Většinu odkoupila od malých soukromníků a pár jich postavila nově. V příštím roce hodlá Shell například postavit dvě nové pumpy na D5.

"Všichni zkoušejí vše," řekl pro HN zástupce společnosti Shell Pavel Šenych.

Čtěte více
Autor fotografie: CCS

Čtěte více

Benzina nezahálí

Síť čerpacích stanic Benzina vlastní na našem území 321 pump. Od loňského podzimu společnost začala s modernizací celé své sítě, která má pokračovat do roku 2009. Benzina postupně dělí čerpací stanice na dva druhy: na běžnou Benzinu a Benzinu Plus, která je zaměřena na náročnější zákazníky. V současnosti je pump Benzina Plus přes osmdesát.

Benzina Plus nabízí nová paliva a lepší prodejny i restaurace. Klasické stanice Benzina jsou určeny řidičům, kteří dostanou levnější pohonné hmoty, ale budou se muset obejít bez nadstandardních služeb. V příštím roce se na Benzinu Plus přebuduje šestnáct dalších čerpaček, hlavně u dálnic.

Rakouská OMV chce v následujícím roce otevřít dvě nové stanice. Stavbu jedné z nich můžeme vidět u Kolína. Zároveň hodlá budovat centra pro kamiony, do kterých investuje na několik milionů. V současnosti patří 198 stanic a 9 pump značky Avanti.

Jak uvedl deník, tak daří se i malým firmám jako třeba Tank Ono. Společnost vlastní celkem patnáct pump, z nichž osm otevřela za dva roky.

V Česku je klasických benzínek, které nabízejí více druhů paliv, na 2700.

 

Právě se děje

Další zprávy