V březnu se stavělo více. Výroba narostla o 0,8 pct.

Redakce EKO
13. 5. 2008 9:15
Stavební úřady vydaly 9 833 stavebních povolení
Ulice Milady Horákové je stále rušnější, k automobilové dopravě přibyly nákladní auta ze stavby.
Ulice Milady Horákové je stále rušnější, k automobilové dopravě přibyly nákladní auta ze stavby. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Celková stavební produkce v březnu meziročně vzrostla o 0,8 procenta. Stavební úřady vydaly 9 833 stavebních povolení; což je o 4,1 procenta více než ve stejném období minulý rok. 

Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Orientační hodnota povolených staveb byla 33,2 miliard korun, ovšem meziročně je to o 8,4 procenta méně.

Celková stavební produkce v březnu meziročně vzrostla ve stálých cenách po vyloučení vlivu pracovních dní o 3,8 %, i přesto, že v březnu bylo o 2 pracovní dny méně, uvedli statistici.

Tak jako minulý měsíc, zaznamenalo stavitelství meziroční nárůst produkce jak na nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích, tak i na opravách a údržbě.

Jednalo se zejména o finančně nákladné nové stavby silnic, dálnic a železnic včetně jejich rekonstrukcí a modernizací. Ve srovnání se stejným obdobím 2007 produkce pozemního stavitelství klesla. Stavební práce v zahraničí opět zaznamenaly  meziroční růst.

Průměrná měsíční  mzda zaměstnanců ve stavebnictví se v březnu pohybovala na částce 26 020 korun a meziročně se zvýšila o 13 procent (reálná mzda se zvýšila o 5,5 pct). 

Stavební úřady povolily výstavbu 2 825 bytů, což bylo o 784 bytů méně než v březnu 2007.
           

 

Právě se děje

Další zprávy