Už v létě zaplatíme za nákup mobilem. ČNB dala licenci

Ekonomika Ekonomika
21. 5. 2012 9:20
Postupně bude možné mobilem platit parkování, vstupné, složenky a další výdaje
Foto: Thinkstock

Praha - Už koncem letošního léta budeme moci v některých obchodech platit místo bankovkami či platební kartou také mobilem. Hospodářské noviny uvádějí, že nový způsob placení Mobito již dostal povolení od České národní banky, a Češi tak získají novou možnost platit mobilním telefonem za zboží a služby, hradit složenky, posílat si mezi sebou peníze či zaplatit mobilním telefonem nákup na internetu.

Nový způsob placení je dílem společnosti Mopet CZ, která je společným podnikem všech tří mobilních operátorů a čtyř českých bank (České spořitelny, GE Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank). "ČNB udělila společnosti Mopet CZ licenci k zajišťování mobilního platebního systému prostřednictvím elektronických peněz. Nové platby mobilem spustíme ve 3. čtvrtletí," potvrdila HN mluvčí Mopetu Vendula Voláková.

Prvními obchody, kde se začne takto platit, budou řetězec Datart a také některé internetové obchody.

Služba nevyžaduje speciální SIM kartu

"Hned po spuštění ostrého provozu bude možné přes Mobito posílat peníze jiné osobě, dobít sobě či jinému kredit a platit v internetových obchodech. Postupně budeme možnosti placení rozšiřovat o další sítě kamenných obchodů, dopravu, parkování, platbu složenek, vstupného na sport a kulturu," řekla HN Voláková.

Služba Mobito bude dostupná ve všech typech telefonů a klientům všech bank. Nevyžaduje změnu SIM karty ani jakoukoliv úpravu telefonu. Jedinou podmínkou bude propojit telefon s bankovním účtem či platební kartou klienta, píšou HN.

Pro banky i mobilní operátory jsou platby mobilem zdrojem dalších příjmů. V Česku lidé platí 75 až 80 procent plateb hotově, a bankám tak utíkají peníze. Zatímco za bezhotovostní platby inkasují banky od obchodníků provize v řádu až jednotek procent, za výběry z bankomatů jsou to řádově koruny. Změnu platebních návyků klientů si banky slibují právě od pohodlného placení mobilem. Část provize od nich pak dostanou mobilní operátoři, píše deník.

 

 

Právě se děje

Další zprávy