Úrokové sazby ČNB zůstávají na historickém minimu

Petr Kučera Petr Kučera
21. 12. 2011 15:00
Historicky nejdelší období beze změny dál trvá
Česká národní banka
Česká národní banka | Foto: Reuters

Praha - Bankovní rada České národní banky ponechala i na svém středečním zasedání úrokové sazby beze změny. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. Rozhodnutí odpovídá očekáváním analytiků.

Základní úroková sazba -  dvoutýdenní repo sazba - tak už přes rok a půl zůstává na historickém minimu 0,75 procenta, centrální bankéři o tom rozhodli na začátku loňského května. Diskontní sazba zůstává na 0,25 % a lombardní sazba na 1,75 %.

Od sazeb ČNB se odvíjejí úroky půjček i zhodnocení vkladů. Nižší základní sazby obvykle vedou ke zlevnění úvěrů komerčních bank. Lidé tak zaplatí nižší úroky například u hypoték a dalších půjček, na druhou stranu se jim méně výhodně úročí vklady například na spořicím účtu.

"Jde o historicky nejdelší období, po které ČNB sazby neměnila," připomíná Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Pro zachování sazby podle něj mluvila hlavně velmi nízká spotřebitelská poptávka a výhled na příští rok.

"Podle ekonomických předpovědí by měla poptávka příští rok klesnout a celá ekonomika bude s největší pravděpodobností stagnovat," říká Kozub.

"Česká koruna v poslední době oslabovala a dovoz zboží ze zahraničí tak začal zdražovat. Zvýšení sazby by sice korunu posílilo, zároveň by ale omezilo poptávku," připomíná Kozub.

Tentokrát jednomyslné rozhodnutí

Členové bankovní rady tentokrát pro zachování sazeb hlasovali jednomyslně.

"Stabilita úrokových sazeb je tažena slabšími vyhlídkami na vývoj ekonomiky a naším pocitem, že nejistoty jsou mnohem dramatičtější a fundamentálnější než kdykoliv jindy. Umíme si představit pohyb oběma směry, i když nyní spíše směrem nahoru, i když to nemusí přijít brzy," uvedl po jednání guvernér ČNB Miroslav Singer.

Rovněž upozornil na to, že sílí rizika pro současné odhady ČNB vývoje ekonomiky, a posouvají se směrem k alternativnímu scénáři ČNB. Ten počítá příští rok se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilování kurzu koruny.

Centrální banka podle guvernéra očekává, že tržní úrokové sazby v nejbližším období budou mírně klesat. Následně by měly zůstat stabilní, a to až do přelomu let 2012 a 2013.

Další snížení v prvním čtvrtletí?

Zatímco ještě před pár měsíci čekali analytici spíše postupné zvyšování sazeb, vývoj ekonomiky nyní směřuje spíše k opaku.

"S ohledem na očekávanou recesi v eurozóny i Česku a absenci poptávkových inflačních tlaků vidíme prostor pro snížení hlavní sazby ČNB na 0,5 procenta v prvním čtvrtletí příštího roku," říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Dodává, že hlavní překážkou tohoto scénáře by mohla být česká koruna.

 

Právě se děje

Další zprávy