Úřad rozhodne, jak mají vypadat vojenské uniformy

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
13. 4. 2012 11:40
Konkurenti nedodrželi vzdálenost skvrn, stěžuje si firma, která zakázku nezískala
Foto: Ludvík Hradilek

Praha  - Zakázkou ministerstva obrany na armádní uniformy se bude zabývat antimonopolní úřad (ÚOHS). Stížnost podala firma Koutný, která v tendru neuspěla, ačkoliv jako jediná dodržela předpisy pro maskovací vzor na látce uniforem.

Informoval o tom server Česká pozice.cz. Ministerstvo se k věci nevyjádřilo s tím, že soutěž zatím ještě neskončila.

Tendr běží od loňského podzimu a hodnota zakázky činí 40 milionů korun. Přihlásili se tři uchazeči, zvítězila firma STV Group.

Vondra: Vzdálenost skvrn není důležitá

Podle České pozice ministerstvo nebralo ohled na požadavky předepsané českým obranným standardem, který stanovuje, jaké odstupy mezi maskovacími skvrnami na uniformě musí výrobce dodržet. Tyto rozestupy totiž zaručují lepší maskování vojáků.

Jako jediná podle serveru normu ČOS v tendru splnila firma Koutný, přesto však zakázku nezískala. Koutný přitom detaily kamufláže konzultoval s odborníky, investoval několik set tisíc korun a u výrobce látky nechal vyměnit válec, který na látku nanáší maskovací potisk.

Když si po neúspěchu v tendru vedení firmy stěžovalo u ministra Alexandra Vondry (ODS), odpověděl jim, že pozměněná velikost maskovacího vzoru nemusí být při maskování významná.

Zástupci Úřadu pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti však tvrdí, že předpis je nutné v armádních tendrech dodržet. "V opačném případě musí být nabídka vyloučena," uvedl v reakci na dotaz ředitel úřadu Martin Dvořák.

Majitel firmy Pavel Koutný se proto domáhá vyřazení dalších dvou účastníků tendru, protože nesplnili stanovené předpisy.

Vrhá granáty, vidí i v noci. Podívejte se, co všechno dokáže nová armádní puška:


 

Právě se děje

Další zprávy