Ukrajinci zmizeli z českých firem. Nahradí je lidé z EU

Tomáš Fránek
14. 10. 2010 6:00
Za rok zmizelo z Česka přes dvacet tisíc oficiálně pracujících Ukrajinců
Dělníci na stavbě silnice v Ráječku.
Dělníci na stavbě silnice v Ráječku. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Bez cizinců se tuzemské firmy neobejdou, jejich počty v Česku proto znovu rostou.

Jedna výrazná změna tu ale je. Symbol levné a mnohdy otrocké práce, dělníky a dělnice z Ukrajiny, nahrazují lidé ze zemí, které jsou součástí Evropské unie. V Česku tak pracuje stále více Slováků, Poláků, ale také Bulharů a Rumunů.

Podle posledních statistik Ministerstva práce a sociálních věcí letos v září v Česku pracovalo přes 219 tisíc pracovníků ze zahraničí. To je o zhruba o pět set lidí víc než v předchozím měsíci a asi o čtyři tisíc více než na jaře letošního roku.

Bez práce se živnosťákem

Oficiálně pracujících cizinců v Česku je ale i přesto stále výrazně méně než loni, kdy se kvůli krizi firmy zbavily desetitisíců levných dělníků z ciziny. A Ukrajinci - a také Vietnamci - to odnesli nejvíce.

V září 2010 tak bylo v Česku bylo zaměstnáno 45 782 Ukrajiců. To je o 1060 méně než v srpnu a o 21 429 méně než rok předtím. Za poslední dva roky, od září 2008, ze statistik zmizelo dokonce 34 688 Ukrajinců.

Podobně jako jich ubývá především kvůli nemožnosti získat pracovní povolení i Moldavanů, Mongolů, Vietnamců či Číňanů. "Výhodou lidí z EU je, že nepotřebují pracovní povolení a práci seženou mnohem snáze," řekl Karel Nový z pracovní agentury MN.

Experti, kteří se zaměstnáváním cizinců zabývají, ale také upozorňují, že část Ukrajinců a také Vietnamců v Česku zůstala i poté, co se jich firmy zbavily. Proti své vůli se stali součástí takzvaného švarcsystému. Firmy si je na tu samou práci najímají jako živnostníky poté, co je propustily ze zaměstnaneckého poměru. A výrazně tak ušetří na odvodech.

Za rok se tak v Česku objevilo přes šest tisíc nových živnostníků z ciziny. V zemi tak bylo přes 30 tisíc živnostníků z Vietnamu a přes dvacet tisíc podnikajících Ukrajinců. Stát nyní slibuje, že proti hromadnému vyřizování živnostenských listů pro lidi mimo EU zasáhne. "Budeme muset ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu podle mého názoru velmi výrazně přehodnotit například způsob udělování živnostenského listu cizincům ze třetích zemí," řekl například ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Češi něco dělat nebudou

To se ale netýká pracovníků ze zemí Evropské unie. V Česku znovu přibývá zaměstnanců ze Slovenska a Polska, Slováků za rok přibylo skoro čtyři tisíce. Roste i počet zaměstnanců z nových členských zemí Evropské unie Bulharska a Rumunska.

Bulharů bylo na konci září v Česku zaměstnáno 5614, o 1197 více než před rokem. Počet zaměstnanců z Rumunska dosáhl 4764, což je o 1023 více než před rokem.

A počty cizinců budou růst v Česku i nadále, jediným limitem bude výkonnost ekonomiky. Cizinci totiž pracují na místech, které Češi nechtějí. A to ani v případě, že jsou nezaměstnaní.

"Existuje celá řada činností, kam český člověk nenastoupí, byť bychom ho vyřadili z evidence uchazečů o zaměstnání a on na to ekonomicky doplatil. V zemědělské prvovýrobě, elektrotechnickém průmyslu, montážní a výkopové práci se v tuto chvíli bez zahraničních zaměstnanců neobejdeme," řekl ředitel pardubického úřadu práce Petr Klimpl. Cizinců pracuje v Pardubicích skoro tři tisíce.

 

Právě se děje

Další zprávy