U D5 poblíž Stříbra vznikne obří nákupní centrum

ČTK ČTK
13. 1. 2014 13:55
Outletový komplex má prodávat hlavně oblečení
Bohemia Village - Outlet Benešovice - vizualizace
Bohemia Village - Outlet Benešovice - vizualizace | Foto: Aktuálně.cz

Benešovice - Obří nákupní centrum německého investora vznikne do jara 2015 na katastru obce Benešovice u dálnice D5 Plzeň - Rozvadov. Devět kilometrů od Stříbra, kde je oblast s nejvyšší nezaměstnaností v Plzeňském kraji, by tak do roku 2017 našlo práci 710 lidí.

Obec bude mít koncem ledna nový územní plán, v němž bude schválené 15hektarového území jako obchodní zóna. Poté investor stavby za necelé dvě miliardy korun, který už dokončuje projekty, požádá o územní rozhodnutí.

Řekl to starosta Benešovic Miroslav Janča. Peníze do stavby podle něj dává sdružení kanadských hokejistů.

"Přípravné práce pokračují bez problémů. Čeká se na schválení územního plánu," uvedl Janča. Obec už připravila pozemky pro přivaděč vody z Vrbic, protože v místě nebyl dostatek vody.

Bohemia Village - Outlet Benešovice - vizualizace
Bohemia Village - Outlet Benešovice - vizualizace | Foto: Aktuálně.cz

Investorem projektu Outlet Benešovice, který je ve studii pojmenovaný jako Bohemie Village, je podle Janči německá firma za níž stojí sdružení kanadských hokejistů, které v ČR zastupuje firma Smile Department Stores, jež už jedná s obcí přes rok. Do letošního prosince chce postavit polovinu komplexu a zaměstnat 390 lidí. Zbytek plánuje otevřít v srpnu 2017.

Jako lázeňské kolonády

Obchodní komplex má prodávat veškeré druhy zboží, ale hlavně oblečení. "Ve studii je navrženo 150 přízemních prodejen s plochou 100 do 2500 metrů čtverečních uličního typu, inspirované lázeňskými kolonádami," řekl Janča. V plánu jsou letní i zimní zahrady, ledová plocha, školka, dětská hřiště, skatepark, čerpací stanice na benzin i plyn.

"Projekt by výrazně pomohl rozšířit nabídku práce na Tachovsku, kde je dlouhodobě největší nezaměstnanost v Plzeňském kraji. S tím počítá také krajský úřad," uvedl Janča. Obec bude mít podle něj také větší peníze z daňových odvodů pracovníků v outletu.

Obchody místo průmyslu

V Benešovicích měla původně vzniknout pátá průmyslová zóna na úseku D5 z Plzně do Rozvadova. Jedna je za Plzní u Nýřan, další v Ostrově u Stříbra, třetí CTPark v Boru a čtvrtou Vysočany u hranic. Plochu v Benešovicích vlastnil rakouský investor, který tam chtěl ještě před čtyřmi lety postavit výrobní a logistický areál.

Bohemia Village - Outlet Benešovice - vizualizace
Bohemia Village - Outlet Benešovice - vizualizace | Foto: Aktuálně.cz

Vinou krize ale od záměru ustoupil a pozemky prodal německému investorovi. Ten chtěl původně outlet postavit v bavorském Waidhausu, těsně za přechodem Rozvadov, a poté ve Dvorci u Přimdy. Nakonec zvítězily Benešovice se 186 občany, které už kvůli projektu připravují prvních 13 parcel pro rodinné domky.

Podobný, ale výrazně menší outlet, funguje s velkým úspěchem na hraničním přechodu Folmava na Domažlicku.

 

Právě se děje

Další zprávy